Algab Viljandi folk – seekord eksootilisem ja mängulisem

Kaarel Arb
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etran Finatawa kõrberiigist Nigerist. Bändi laupäevasest kontserdist saab osa ka Postimehe otseülekande vahendusel.
Etran Finatawa kõrberiigist Nigerist. Bändi laupäevasest kontserdist saab osa ka Postimehe otseülekande vahendusel. Foto: Viljandi pärimusmuusika festival

Viljandis paugub jälle folki. Järjekorras 22.  folkfestival täidab linna kontsertide, õpitubade, filmide, loengute ja palju muuga. Tänavu tavapärasest rohkem ka erinevate mängudega, sest just «Mäng» on selleaastase festivali läbiv teema.

Selle teemaga võtavad korraldajad ülesande tutvustada mänguliste tegevuste kaudu nii eestlaste kui teiste rahvuste kultuurilist minevikku, olevikku ja ehk ka tulevikku. Viljandi järve kaldal toimuvad rannamängud, Filosoofide allee alguses asuv väljak muutub õuemängude platsiks ning laupäeva õhtul toimub Viljandis väravamäng, millel ajaloolase Ott Sandraku eestvedamisel uidatakse regilaule lauldes mööda agulitänavaid.

Festivali kavast ja küllap ka kava vahelt leiab laulu- ja tantsumänge, muru- ja ringmänge, sõna- ja vaatemänge. Kõige tähtsamal kohal on aga ka tänavu pillimäng. Festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul on seekordsed esinejad mängulised, võib-olla natukene eksootilisemad ja üllatavamad kui eelmistel aastatel.

Üks tänavuse festivali kõige eksootilisemaid kooslusi saabub Viljandisse Nigerist ehk riigist, mille territooriumist 80% on kaetud Sahara kõrbega. Ansambel Etran Finatawa koosneb tuareegi ja wodaabe hõimu liikmetest, kes kombineerivad traditsioonilisi instrumente ja elektrikitarre. Nende lood ja laulud jutustavad rändavast elustiilist, isoleeritusest ja vabadusest, äärmuslikust viletsusest ja vaesusest, karmist kliimast, ilusatest naistest ja õnnelikest päevadest, pidustustest ja perekondadest, tähtedest ja kõrbetormidest. Sahara kõrberahvast jutustab ka festivali filmiprogrammi kuuluv dokumentaalfilm «Wodaabede tantsud» («Dance with the Wodaabes»), mille fookuses on igal aastal seitsme ööpäeva vältel toimuv tuhandete inimestega pühitsustseremoonia.

Itaalia üks pikaajalisemaid ja tuntumaid pärimuskollektiive Canzionere Crecanico Salentino, kes tähistab järgmisel aastal oma neljakümnendat sünnipäeva, toob tänavu aga Viljandisse omapärase segu Itaalia pizzica-muusikast ja tantsulistest rütmidest. Hispaanlaste Jorge Arribase ja Diego Galaze uus muusikaline projekt Fetén Fetén toob samuti kirglikku ja vürtsikat loomingut, mis segab tantsuliselt kokku nii popi, traditsioonilise muusika kui ka kabaree, tuues järjest publiku ette valsse, fandangosid, booleroid ja tarantellasid. Fetén Feténi loomingus segunevad Vahemere helid, Lääne-Euroopa rütmid ja Kesk-Hispaania muusika mõjud. Kasutatakse põnevat instrumentaariumi: lisaks viiulile ja akordionile sooja ja pehmekõlalist trompet-viiulit, vibrandoneoni ja teisi põnevaid muusikariistu.

Matija Solce Sloveeniast seob oma kavas muusikat nukunäitlemisega, muutes oma etendused omamoodi interaktiivseteks muusikalisteks kompositsioonideks, kus pealtnäha improvisatsiooniline tekst ja helid põimuvad publiku reaktsioonide ja endavalmistatud nukkude karakteritega.

Tänavuste väliskülaliste seas on veel üks lähinaabruse innovatiivsemaid lõõtsamehi Antti Paalanen Soomest, Tšehhi maailmamuusikakollektiiv Fekete Seretlek, cajun’i ja zydeco stiile esindav Cedric Watson USAst, Põhjamaade üks hinnatumaid pärimusmuusikaansambleid Nordic Rootsist jne. Kodustest muusikutest on kohal Svjatra Vatra, Mari Kalkun, Zetod, Midrid, Untsakad ja paljud teised, toimub Aleksander Sünteri laulude kontsert ning legendaarse lõõtspillimängija Karl Kikase sajandale sünniaastapäevale pühendatud kontsert.

Viljandi folk 24.–27. juuli

Viljandi pärimusmuusika festival «Mäng»

•    Üle 80 kontserdi, lisaks õpitoad, «Ööülikooli» loengud, spordiprogramm, vanakraamiturg, filmiprogramm

•    Postimehe otseülekanded festivalilt

•    Postimees.ee teeb otseülekande kaheksalt festivalisündmuselt

•    Neljapäeval kell 13 festivali avamine, kell 18 Canzoniere Grecanico Salentino (Itaalia)

•    Reedel kell 16 Trad.Attack!, südaööl Svjata Vatra

•    Laupäeval kell 16 Etran Finatawa (Niger), südaööl Collage’i tribüütbänd Puzle

•    Pühapäeval kell 16 Ciac Boum (Prantsusmaa), kell 18 Muireann Nic Amhlaoibh (Iirimaa)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles