Leedu kaitseväe ülem: venelased võivad sisse tungida turistidena

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonas Vytautas Žukas täna Vilniuses toimunud tseremoonial.
Jonas Vytautas Žukas täna Vilniuses toimunud tseremoonial. Foto: 15min.lt

Leedu relvajõudude uus juhataja Vytautas Jonas Žukas kahtleb võimaluses, et Venemaa tungiks Leetu tankidega; tema hinnangul on tõenäolisem, et kriisi korral oleks tegemist tsiviilisikute sildi all riiki imbunud võitlejatega.

«Ma kahtlen väga selles, et venelased tungivad siia tankidel, nagu nad tegid seda Teise maailmasõja ajal,» ütles Žukas nädalalehele Veidas.

Kindrali hinnangul peab Leedu valmistuma kriisiks, mis võib avalduda tsiviilelanike õhutamises.

«Tsiviillennukitega saabuvad turistid: hästi riietatud, pöetud peadega tursked sellid ning ühtäkki saab neid olema Vilniuses väga palju. Nad ei saabu mitte ühel päeval, vaid mitme nädala vältel. Siis järsku ilmuvad ka vormiriietus ja relvad,» ütles Žukas.

«Kui algavad mingisugused rahutused, tsiviilisikute õhutamine, passide jagamine, siis seejärel tekib meil palju väljastpoolt pärit inimesi, kes olid veel eile tavalised turistid. Tuleb olla selleks valmis ja pidada silmas, et ootamatult võib hakata teravnema mingisugune kriis,» tähendas armeejuht.

52-aastane kindralmajor Vytautas Jonas Žukas asus neljapäeval Katedraali väljakul toimunud pidulikul tseremoonial ametlikult relvajõudusid juhtima, vahetades välja oma ametiaja lõpetanud kindralleitnant Arvydas Pociuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles