USA Black Hawk kopterid harjutavad Eestis langevarjudessanti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Black Hawk kopterid harjutavad Eestis langevarjudessanti.
Black Hawk kopterid harjutavad Eestis langevarjudessanti. Foto: Kaitseväe peastaap

Eestis viibiv Ameerika Ühendriikide 91. ratsaväerügemendi 1. pataljoni õhudessantväelaste kompanii harjutab sel nädalal siia saabunud nelja USA maaväe helikopteriga Black Hawk õhudessandi läbiviimist.

Ühendriikide maaväe lennuüksuste koosseisus on ligi 300 kohaluureks ja transpordiks mõeldud lennukit ning ligi 4 500 mitmesuguse ülesandega helikopterit. Lisaks on maaväel suur hulk erinevat tüüpi mehitamata õhusõidukeid, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Maaväe üldkopter (utility helicopter) Sikorsky UH-60 Black Hawk kuulub Sikorsky Aircraft Corporation loodud helikopterite S-70 perekonda.

Liskas maaväe kopterile kuuluvad samasse perekonda veel mereväe kopter SH-60 Seahawk, päästekopter MH-60G/HH-60G Pave Hawk ning veel mõned sama tüüpi lennuvahendid.

Black Hawk on mitmeotstarbeline - teda kasutatakse üksuste transportimiseks, vigastatute evakuatsiooniks, lahingujuhtimiseks ja muudeks ülesanneteks.

Esimest korda kasutasid Ühendriigid Black Hawke 1983. aasta Grenada invasiooni ajal. Hiljem on kopterid kasutust leidnud veel 1991. aastal Lahesõjas, 1993. aastal Mogadishu ründamisel ning seejärel Balkanil, Haitil, Iraagis ja Afganistanis. Täiustatud Black Hawke kasutati Pakistanis Osama bin Ladeni tabamisel 2011. aastal.

Reaktiivmürskude, rakettide, pommide ja kuulipildujatega varustatuna on Black Hawk tõhus ründevahend. Kopterid peatuvad Ämari lennubaasis ja lahkuvad Eestist pühapäeval. 91. ratsaväerügemendi 1. pataljoni õhudessantväelaste kompanii on 173. õhudessantbrigaadi Saksamaal, Grafenwöhris paiknev üksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles