Ansip tunnustas Leedu valitsust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip Vilniuses Läänemeremaade kohtumise, tema kõrval Leedu peaminister Andrius Kubilius.
Peaminister Andrus Ansip Vilniuses Läänemeremaade kohtumise, tema kõrval Leedu peaminister Andrius Kubilius. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip tunnustas Leedu valitsuse tööd riigi juhtimisel majanduskriisi tingimustes.

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna oma Leedu kolleegi, peaminister Andrius Kubiliusega, Leedu Vabariigi presidendi Dalia Grybauskaitė ja Seimi esimehe Irena Degutienėga, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Kahepoolse koostöö kõrval räägiti kohtumisel põhiliselt majanduse ja energeetika teemadel. Peaminister Ansip tunnustas kohtumistel Andrius Kubiliuse juhitava valitsuse tööd riigi juhtimisel majanduskriisi ajal.

«Arengud kõigis kolmes Balti riigis on majanduskriisi tingimustes olnud väga sarnased ning tänu kiirele reageerimisele suutsime kõik otsustavalt kärpida valitsussektori kulusid,» ütles peaminister Ansip.

Samas rõhutas valitsusjuht, et Eestis ei kärbitud riigieelarvet ega tehtud struktuurseid reforme mitte euro-eesmärgi  nimel, vaid nii nagu Leedus ja Lätiski riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks.

«Euro on Eestile loomulikult väga oluline, kuid konservatiivne fiskaalpoliitika on veelgi tähtsam,» ütles Ansip kohtumisel Kubiliusega. Peaministrite kohtumisel oli lähemalt kõne all ka koostöö energeetika valdkonnas.

Peaminister Ansip avaldas lootust, et 1. jaanuarist 2011 käivitub Nord Pool Spot hinnapiirkond ka Leedus.

«Eesti on huvitatud reaalselt toimiva elektrituru loomisest Baltikumis osana ühisest elektriturust Põhjamaadega,» ütles ta.

Eesti ja Leedu peaministrid arutasid ka Euroopa Liidu digitaalse siseturu loomise vajalikkust, mille puudumine pärsib Ansipi sõnul Euroopa Liidu konkurentsivõime tugevnemist. Kõigil kohtumistel oli kõne all ka struktuursete reformide olulisus.

Seimi esimehe Irena Degutienėga oli lähemalt  juttu pensioniea tõstmise hädavajalikkusest.

«Pensioniea tõstmine on aktuaalne kogu Euroopas ning tänu avalikkuse toetusele suutsime selle ka Eestis läbi viia,» ütles Ansip. Degutienė avaldas lootust, et kevadistungjärgul Seimis lõpphääletust mitte läbinud seaduse eelnõu pensioniea tõstmise kohta Leedus saab vastu võetud eeloleval sügisel.

«Arvestades, kui kiiresti kasvab meie keskmine eluiga, on aus öelda inimestele võimalikult varakult, et tulevikus peavad nad arvestama kõrgemas vanuses pensionile jäämisega,» ütles peaminister Ansip.

«Riigijuhtidena kanname vastutust oma maade tuleviku ees,» rõhutas ta.  

Kohtumisel Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga räägiti lisaks majanduse- ja energeetika teemadele ka julgeolekupoliitikast. Ühtlasi soovis peaminister Ansip Dalia Grybauskaitėle õnne tänase tähtpäeva puhul, mil möödub täpselt aasta Grybauskaitė asumisest presidendi ametisse.

Visiidi raames asetas peaminister Ansip pärja Algirdas Mykolas Brazauskase hauale ning Leedu Iseseisvuse eest langenute mälestusmärgi jalamile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles