Õpilasfirmade võistluse võitsid laavast suveniire tootvad islandlased

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa parim õpilasfirma E14-Magma Islandilt
Euroopa parim õpilasfirma E14-Magma Islandilt Foto: Junior Achievement Eesti

Tallinnas toimunud 25. Euroopa õpilasfirmade võistluse võitis Islandi õpilasfirma E14-Magma, kes toodab jahtunud laavast valmistatud suveniirklaase.

Klaasid teeb esmapilgul eriliseks nende valmistamise materjal – maha jahtunud laava – kuid veel enam avaldas žüriile muljet see, et Islandi noored olid välja töötanud uudse viisi jahtunud laava ning klaasi ühendamiseks, vahendas Junior Achievement Eesti kommunikatsioonijuht Kaarel Kallas.

Noored olid varasemalt keerulise ülesande originaalselt ja efektiivselt lahendanud ning just nimelt seda kahe materjali liitmisviisi pidasid nad tähtsaks, mille abil oma tegevust hiljem laiendada.

Kolmanda koha pälvis õpilasfirma Grades of Glory Rootsist, kes pakuvad õpiabi teenust noortele.

Teise koha aga ACE Suurbritanniast, kes toodab erinevatele pindadele kleepuvat materjali, mille abil on võimalik erinevaid asju üksteise külge kinnitada.

Euroopa õpilasfirmade võistlus koosnes kolmest voorust: lavaesinemine, vestlused žüriiga ja avalik laat.

Lisaks arvestas žürii ka juba eelnevalt saadetud õpilasfirmade tegevusaruandeid.

Kõigi osalejate seast pidi žürii leidma üles selle ettevõtte, mis on juba praeguseks paistnud silma tugeva ja jätkusuutliku tegevusega ning millel on potentsiaali tulevikus kasvada ning veelgi areneda.

Võistlusele pääses igast osalevast riigist ainult üks õpilasfirma – see, kes võitis kevadel oma siseriikliku võistluse.

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling, kes käis vaatamas noorte ettevõtjate esitlusi, ütles, et ideede originaalsus, kõrgetasemeline disain ning nutikad lahendused olid muljetavaldavad. «Kõigile lisaks näitasid noored ettevõtjad üles suurt keskkonnateadlikkust ning sotsiaalset vastutust.»

Võistluse žürii esimees, Tallinna Lennujaama juhatuse esimees, Rein Loik sõnas võitjate välja kuulutamise järel, et sel korral oli esikolmiku valimine äärmiselt keeruline ülesanne ning kahjuks pidi nii mõnigi väga tugev õpilasfirma ilma auhinnata koju minema.

Eesti õpilasfirma TEAMO Õismäe Vene Lütseumist pälvis Euronexti auhinna parima ärimudeli eest.

TEAMO pakub suhtlemiskoolitusi 6-10 aastastele lastele. Koolitused toimuvad nii eesti kui vene keeles ning seni on neil osalenud umbes 200 last.

Swedbanki innovatsiooniauhinna võitis Luksemburg, kes pakub võimalust rentida omale isiklik kana, kelle tegemistega saab end veebikaamera abil kogu aeg kursis hoida.

Montoni turundusauhind läks Läti õpilasfirmale Garage Wooden Bow Ties, kes toodab põnevaid puust kikilipse. Kikilipsud osutusid ka Euroopa õpilasfirmade laadal Viru keskuses väga menukateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles