Iisraeli väed tapsid Läänekalda meeleavaldustes vähemalt kolm palestiinlast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud palestiina meeleavaldajad toimetati Ramallah haiglasse.
Vigastatud palestiina meeleavaldajad toimetati Ramallah haiglasse. Foto: SCANPIX

Iisraeli julgeolekujõud tapsid eile Läänekaldal toimunud vihase meeleavalduse käigus BBC teatel vähemalt kolm palestiina protestijat.

Vähemalt 10 000 vihast meeleavaldajat marssis Ramallahist Ida-Jeruusalemma suunas, kus nad kohtusid Iisraeli vägedega. Iisraeli teatel kasutasid relvajõud neid kividega loopinud ja autokumme põletanud protestijate vastu vägivaldsete meeleavalduste laialiajamiseks ette nähtud erivarustust. Politsei teatel kasutasid meeleavaldajad ka tulirelvi. 

Viga sai ligi 200 protestijat. Arreteeriti vähemalt 20 meeleavaldajat.

Läänekalda meeleavalduse kutsus kokku Palestiina president Mahmoud Abbasi Fatah liikumine.

Palestiina liidrid kuulutasid tänase päeva Läänekaldal viha päevaks, tegemist on ühtlasi ühe viimase moslemite püha paastukuu Ramadani päevaga.

Protestid leidsid eile aset ka Jeruusalemmas, kus Iisraeli politsei keelas kõigil alla 50 aasta vanustel meestel al-Aqsa mošeesse mineku.

Iisraeli meedia teatel ei ole Läänekaldal tükk aega nii ulatuslikke meeleavaldusi nähtud. Viimati toimusid eilsega võrreldavad rahvakogunemised aastatel 2000-2005, mil tegutses Palestiina protestiliikumine Teine Intifada.

8. juulil alanud kokkupõrgetes, mille eesmärgiks on Iisraeli sõnul Hamasi raketirünnakute peatamine, on hukkunud üle 800 palestiinlase ja 33 iisraellase. Inimõigusorganisatsioonide teatel on ligi 80 protsenti hukkunud palestiinlastest tsiviilisikud.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teatas eile, et ta kahetseb iga Palestiina tsiviilisiku surma, ent nende elude kaotuses on süüdi Hamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles