Sikorski salavanglast: me ei piinanud kedagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola luureteenistuste väljaõppebaasi juures asuv vaatetorn 2005. aasta fotol. Samas väljaõppebaasis asus väidetavalt salavangla.
Poola luureteenistuste väljaõppebaasi juures asuv vaatetorn 2005. aasta fotol. Samas väljaõppebaasis asus väidetavalt salavangla. Foto: SCANPIX

Euroopa kõrgeima inimõiguskohtu eilne otsus mõista Poola süüdi USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla lubamises oma territooriumil, on Poola ebaõiglane häbiposti naelutamine, ütles Poola välisminister Radosław Sikorski.

Euroopa Inimõiguste Kohtu (ECHR) otsuse kohaselt toetas Poola teadlikult ka terrorismis kahtlustatud vangide ebaseaduslikku kinnipidamist ning piinamist. Samuti mõistis ECHR õigeks kaks Saudi Araabia ja palestiina päritolu isikut, keda aastatel 2002-2003 Poola territooriumil asunud vanglas kinni hoiti, kohustades Poolat maksma mõlemale kahjutasu. Poolal on õigus otsus edasi kaevata.

Sikorski juhtis tähelepanu sellele, et inimõiguslaste sõnul asusid salavanglad ka teistes riikides. «Poola on ainus riik, mis seda küsimust uurib, mistõttu on väga ebaõiglane Poolat häbiposti naelutada,» ütles Sikorski. «Sest me ei piinanud kedagi ja me uurima küsimust.»

Väidetavalt asus kõnealune salavangla riigi kirdeosas Kiejkutys, Szczytno-Szymany lennuväljal maandusid CIA-le või Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid väidetavalt alates 2002. aastast kuni 2003. aastani. Kinnipidamisasutuse olemasolu on kinnitanud ka meediasse lekkinud CIA raport. Poola enda uurimine pole lahenduseni jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles