Ossinovski eesti keele eksami tulemus oli 99 protsenti

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski suundumas eesti keele eksamit tegema.
Jevgeni Ossinovski suundumas eesti keele eksamit tegema. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski sai eesti keele C1-taseme eksamil peaaegu maksimumpunktid, 99 protsenti, üks protsent läks kaduma lugemise osas.

Ossinovski sooritas eesti keele eksami 11. juulil, mille tulemused olid sellised:

Jevgeni Ossinovski eesti keele eksami C1 taseme tulemused
Jevgeni Ossinovski eesti keele eksami C1 taseme tulemused Foto: Marian Männi / Postimees

«Tulemusega võib kindlasti rahule jääda,» ütles Ossinovski. Samas tunnistas ta, et teda üllatas mõne küsimuse puhul, et nii keerulisi asju küsitakse.

«Mitte kõik eksamis olnud küsimused ei mõõda keeleoskust,» ütles ta. «Vaid eeldavad ka teatud abstraktset mõtlemisoskust ja eneseväljendusoskust.»

Näiteks tuli esimeses kirjutamisülesandes analüüsida Eurobaromeetri graafikuid.

«Minule, kes ma igapäevaselt sarnaste asjadega tööalaselt tegelen, ei ole see raske, aga tõenäoliselt inimestele, kes sellega tööalaselt harvem kokku puutuvad, on see natuke suurem väljakutse. Mitte ainult keeleliselt, vaid ka selle ülesande sisu mõttes,» ütles minister.

Teises küsimuses kirjeldati aga näiteks indiaani preparaati. Selle kohta pidi vastama küsimustele. Ossinovski sõnul võiski ta seal selle ühe punkti, mis tal maksimumist puudu jäi, kaotada.

Eelmisel aastal sai eksami sooritanutest C1-taseme kätte 33,6 protsenti, keskmiselt 54 punktiga.

A2-taseme eksami sooritanute protsent oli 75 ja B1-taseme sooritanute protsent 64.

«Kindlasti see mingil määral näitab ka laiemalt mitte eesti keelega elanike keskmist keele taset,» ütles Ossinovski. Mida kõrgem on eksami tase, seda vähem seda sooritatakse.

Teisest küljest tuleb Ossinovski sõnul võtta arvesse seda, et kuna eksami sooritamine on tasuta, ei pea selleks nii korralikult ette valmistama, kuna eksamit saab teha mitu korda.

Mis edasi saab?

Ossinovskil on kolm plaani:

1) Tartu Ülikooli teadlased analüüsivad eksami sisu, et vaadata, mil määral eksam keeleoskust hindab. Selle põhjal ülesandeid korrigeeritakse.

2) Keeleinspektsioon hakkab kontrollima eesti keele kursuste kvaliteeti. Hetkel neid riik ei kontrolli.

3) Euroopa Liidust saadud üle viie miljoni euro suunatakse täiskasvanute eesti keele õppeprogrammi aastateks 2014 - 2020.

Postimees küsis Ossinovskilt, miks ta selle eksami tegi.

«Venekeelsest avalikkusest on tulnud üsna palju kriitikat selle eksami ülesehituse kohta osas. Kriitikale on raske vastata, kui sa ise ei tea.»

Kriitikat on eesti keele kursused ja eksamid saanud juba aastaid. Kas eelmised ministrid on selle unarusse jätnud või liiga jäigad olnud?

Ossinovski: «Ma ei oska öelda, kuidas on suhtunud varasemad ministrid sellesse teemasse. Ma ei ole ka erilist aktiivsust näinud, aga seda peab nende käest küsima. Küll aga tundub jah, et eelmine valitsus ei olnud planeerinud näiteks sedasama täiskasvanute keeleprogrammi samal perioodil, mis on üsna kahetsusväärne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles