Poola ekspresident salavanglast: lähtusime riigi huvidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Kwaśniewski.
Aleksander Kwaśniewski. Foto: SCANPIX

Poola juhtkond tegutses riigi huvides, ütles Poola endine president Aleksander Kwaśniewski kommenteerides USA Luure Keskagentuuri (CIA) väidetava salavangla olemasolu riigi territooriumil.

Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) mõistis Poola eile süüdi USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla lubamises oma territooriumil. Kohus leidis ka, et Poola toetas teadlikult terrorismis kahtlustatud vangide ebaseaduslikku kinnipidamist ning piinamist. Samuti mõistis ECHR õigeks kaks Saudi Araabia ja palestiina päritolu isikut, keda aastatel 2002-2003 Poola territooriumil asunud vanglas kinni hoiti, kohustades Poolat maksma mõlemale kahjutasu. Poolal on õigus otsus edasi kaevata.

Salavangla väidetava tegutsemise ajal Poola riigipeana töötanud Kwaśniewski sõnul lähtus Poola toonane juhtkond riigi huvidest. «Mõistagi ei õigusta ma mingil juhul seaduse rikkumist ega ameeriklaste tegevust, kui see oli ebaseaduslik,» ütles Kwaśniewski eile kohtu otsust kommenteerides. «Teisalt usun, et Poola valitsus, Poola võimud, mida toona juhtisid [peaminister] Leszek Miller ja mina presidendina ning vastavad asutused lähtusid Poola riigi huvidest,» lisas Miller.

Väidetavalt asus kõnealune salavangla riigi kirdeosas Kiejkutys, Szczytno-Szymany lennuväljal maandusid CIA-le või Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid väidetavalt alates 2002. aastast kuni 2003. aastani. Kinnipidamisasutuse olemasolu on kinnitanud ka meediasse lekkinud CIA raport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles