Üliõpilaste arv vähenes aastaga 5000 võrra

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi Juhan Peegli auditoorium Tartu Ülikoolis.
Tühi Juhan Peegli auditoorium Tartu Ülikoolis. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna esitletud Eesti statistika aastaraamatu kohaselt oli kõrghariduse omandajaid äsja lõppenud õppeaastal ligi 5000 võrra vähem kui sellele eelnenud aastal.

Statistikaameti analüütik Kaia Kabanen märgib haridusülevaates, et nii üliõpilaste koguarvu kui ka vastuvõetute arvu vähenemine on eeldatavasti seotud eelmisel aastal tehtud kõrgharidusreformiga, mille kohaselt toimub vastuvõtt riiklikesse ja avalik-õiguslikesse kõrgkoolidesse ainult tasuta kohtadele.

Seda tõestab ka fakt, et kui riiklikes ja avalik-õiguslikes koolides üliõpilaste arv märgatavalt vähenes, siis erakoolides õppivate tudengite arv kasvas ligi 1000 võrra.

Kõrgkooli lõpetanute arv vähenes igal haridusastmel, välja arvatud integreeritud bakalaureuse- ja magistriõppes, kus see kasvas 30 võrra, ning doktoriõppes, kus kraadi sai 233 inimest. 2012. aastal sai doktorikraadi 190 inimest.

Kõige rohkem on üliõpilaste arv vähenenud humanitaaria ning õpetajakoolituse ja kasvatusteaduste valdkonnas.

Seejuures on aga Eesti ülikoolides kasvanud välisüliõpilaste arv. Eelmisel õppeaastal oli neil üle 2200, mida on üle 300 võrra rohkem kui varasemal õppeaastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles