Kuressaares kohtusid Eesti kultuuriministrid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriministrid Kuressaares.
Kultuuriministrid Kuressaares. Foto: Kultuuriministeerium

Täna toimus Kuressaares Arensburgi hotellis Saaremaa ooperipäevadele kutsutud seniste kultuuriministrite esmakordne kohtumine.

Kohtumisest võtsid osa praegune kultuuriminister Urve Tiidus ja endised kultuuriministrid Rein Lang, Laine Randjärv, Signe Kivi, Märt Kubo ja Raivo Palmaru, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Korduskohtumine võiks tulla päevakorda mõne aasta pärast, leiti Kuressaares.

«Tegemist oli esimese selletaolise kohtumisega, kus endised kultuuriministrid ühise laua taga kokku said, et kultuurielu üle mõtteid avaldada. Kuulasime üksteise kogemusi kultuuriministriks olemise ajast ja rääkisime ka sellest, mida võiks riigi kultuuripoliitikat kujundades edaspidi paremini teha. Kasulik kohtumine igati,» märkis kultuuriminister Urve Tiidus.

Pikemalt peatuti valdkonna rahastamisel. Ministrid nentisid, et Eestis toetatakse kultuuri rahaliselt ühe inimese kohta arvestatavas mahus. Samas räägitakse endiselt sellest, et kultuuri valdkonnas ei ole piisavalt raha, et kõiki huvitavaid projekte ellu viia. Kõik kohtumisel osalenud avaldasid heameelt, et erasektor on üha enam hakanud kultuuri toetama.  Arutelul  kõlas ka idee võtta ette finantspoliitilisi muudatusi, et hõlbustada erasektori võimalusi kultuuriellu panustada.

Samuti nõustusid kohtumisel osalejad, et kohalike omavalitsuste roll nii rahalises kui otsustamise mõttes on väga tähtis. Edumeelsed kohalikud omavalitsused koos oma kultuuritegijatega aitavad kogukonna ja Eesti kultuurielu edendamisele palju kaasa.  

Lisaks jõudsid endised kultuuriministrid arusaamisele, et tulevikku vaadates ei tohi unustada ka järeltulevaid põlvkondi, kes ka 25 või 50 aasta pärast oleksid innukad kultuurielus osalejad  ja osasaajad.

Idee kutsuda kokku endised kultuuriministrid ühise laua taha pärineb endiselt kultuuriministrilt Rein Langilt. «Selline mõttevahetus oli vägagi rikastav ja nõustusime, et kultuuriministrite kokkusaamise traditsioon võiks jätkuda ka edaspidi, kasvõi paari aasta tagant siinsamas Saaremaal,» märkis Urve Tiidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles