Gazas algas 12-tunnine relvarahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza linna kohal tõuseb õhurünnaku järel suitsusammas.
Gaza linna kohal tõuseb õhurünnaku järel suitsusammas. Foto: SCANPIX

Gazas kehtib täna, üle 900 elu nõudnud konflikti 19. päeval alates kella kaheksast hommikul 12 tunni pikkune relvarahu Iisraeli ja Hamasi vahel, teatasid võimud.

Eile üritati Kairos toimunud läbirääkimistel saavutada USA välisminister John Kerry osalusel ka pikaajalisem vaherahu, ent see ei õnnestunud. Iisrael ja islamiliikumine Hamas lubasid, et peavad mõlemad kinni ajutisest vaherahust.

Vaid mõned tunnid enne vaherahu jõustumist tappis Iisraeli õhulöök 23 inimest, kelle seas oli neli last ja üks Gaza parameedik. Õhurünnakus sai haavata üle 20 inimese. Läänekaldal tapsid Iisraeli sõdurid kaks palestiina teismelist.

16-aastane Nasri Mahmud Paqatqa sai surma Beit Fajari külas, kus elanike ja sõdurite vastasseis paisus vägivaldseks ning haavata sai veel viis inimest. Teine tapetu oli 18-aastane nooruk, kes oli tulnud sõjaväe kontrollpunkti juurde meelt avaldama (seal tähendab see enamasti sõdurite kividega loopimist).

8. juulil alanud võitluses, mille eesmärgiks on Iisraeli sõnul Hamasi raketirünnakute lõpetamine ja nende tunnelite hävitamine, on hukkunud ligi 890 palestiinlast, neist suurem osa tsiviilisikud, ning 39 iisraellast, kellest 37 on sõdurid.

Eile õhtul lükkas Iisrael Kerry pakutud rahuettepaneku tagasi. Kairos viibiv USA diplomaat kommenteeris, et nii Iisraelil kui Hamasil on vaja kokku leppida veel «mõningates terminites», ent vaherahu põhilised piirjooned on paigas.

Iisrael teatas õhtul ühepoolsest vaherahust, millega nõustus peagi ka Hamas.

Täna jätkatakse püüdlusi pikaajalisema rahu saavutamiseks – konflikti osapoolte ja lepitajate välisministrid jätkavad kõnelusi Pariisis.

Kui humanitaarrahu jõustub, peaksid Iisraeli ja Hamasi delegatsioonid suunduma taas juba traditsiooniliselt vahendajastaatuses olevasse Egiptusesse ja leppima seal kõnelustel kokku pikaajalise rahu tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles