Mitmed lennu MH17 reisijate surnukehad on endiselt õnnetuspaigas lageda taeva all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi ja Austraalia eksperdid uurivad lennuki allakukkumispaika.
Hollandi ja Austraalia eksperdid uurivad lennuki allakukkumispaika. Foto: SCANPIX

Malaisia reisilennuki Boeing 777 allakukkumist Ida-Ukrainas on möödas juba üle nädala, ent mõnede reisijate surnukehad on senini õnnetuskohal, meenutas täna Austraalia peaminister Tony Abbot.

«Austraalia spetsialisti lasti eile taas Malaysian Airlines'i lennukirusudele,» ütles Abbott. «Seal on endiselt inimjäänuseid. Ja see, et neid pole sealt ära viidud, teeb varasemast veelgi olulisemaks selle, et sinna saadetaks rahvusvaheline meeskond.» 

Eile sündmuskohal käinud OSCE ja Austraalia ning Malaisia ekspertide sõnul on hämmastav, et õnnetuspaika pole veel kuidagi ametlikult eraldatud ning seal vedelevad endiselt ka näiteks reisijate isiklikud asjad ja dokumendid, mis võivad kõik olla uurimise seisukohast olulised esemed.

Iga päevaga kasvab oht, et õnnetuspaik rikutakse jäädavalt ning uurijatel ei olegi võimalik sealt enam adekvaatset infot koguda. Samuti mure uurijate ohutuse pärast. Mässulised on küll lubanud tagada ligipääsu õnnetuspaika ning hoolitseda ka selle turvalisuse eest, kuid sõjategevus muutub järjest ägedamaks. 

Austraalia saatis Euroopasse 190 julgeolekutöötajat ning väikse kaitseväelaste kontingendi, kes hakkavad osalema rahu tagamisel õnnetuspaigas, et uurijad saaksid teha oma tööd. Abbott rõhutas, et mingit muud ülesannet julgeolekutöötajatel ei ole – nad on humanitaarmissioonil.

«Teised võivad end siduda Ida-Euroopa poliitikaga, kui tahavad, meie ainus mure on oma surnud üles leida ja koju tuua,» sõnas ta, kinnitades, et nad pole ainsad, kes saadavad Ukrainasse oma inimesed õnnetuspaigal rahu tagama – ka Hollandil ja Malaisial on seal juba sõjaväelased.

Peaministri sõnul on iga päev, mil õnnetuspaiga turvalisust ei tagata, risk, et rikutakse asitõendeid ning surnukehade olukord halveneb lageda taeva all. «Seega tahame sellega ühele poole saada nii kiiresti, kui on inimlikult võimalik ning seetõttu proovime Ukrainas kõiki võimalusi kasutada,» sõnas Abbott.

Üle 200 laibakoti on praeguseks lennuki allakukkumispaigast ära toodud, kuid pole teada, kui palju surnukehi neis on. 17. juulil ilmselt pind-õhk tüüpi raketiga alla tulistatud lennuki pardal hukkus 298 inimest, kellest suurem osa olid Hollandi kodanikud, ent traagiline õnnetus nõudis ka 28 Austraalia kodaniku elu ning Austraalia osaleb ka juhtunu uurimises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles