Kaitseliit harjutab koos taanlastega Saaremaa sadamate kaitsmist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereväe õppelaev Ristna. Pilt on illustreeriv.
Mereväe õppelaev Ristna. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kaitseliit korraldab järgmise nädala teisipäevast neljapäevani Kuressaares sadamakaitseõppuse, millel osalevad kaks Taani  Merekodukaitse patrull-laeva ja sadamakaitse üksus.

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealiku kolonelleitnant Kristjan Moora sõnul harjutavad kaitseliitlased ja taanlased ühise kaitsealase koostöö korraldamist Roomassaare sadama ja Kuressaare lennujaama julgestamiseks.

«Võimalikus kriisiolukorras peame arvestama, et osa liitlaste üksuseid ning abisaadetisi liiguvad Eestisse meie lennujaama ja sadamate kaudu. Tänaseks on rahvusvahelises julgeolekuolukorras toimumas olulised muutused ja me peame olema paremini valmis neid logistilisi rajatisi julgestama,» Moora.

Õppuse stsenaariumi kohaselt on tegu kriisiajaga, intensiivseid õppelahinguid ei ole õppusel kavas korralda. Mõnel määral paugutamist siiski tuleb. Õppuse põhitegevus on kavandatud teisipäevale ja neljapäevale.

Taani patrull-laevad Askø ja Brigaden harjutavad Abruka lähistel Roomassaare sadama ja faarvaatrite julgestamist ning merepäästeülesannete täitmist. Samuti julgestatakse sadama ja lennuvälja ümbrus koostöös Saaremaa maleva kaitseliitlastega ka maismaa suunalt eraldi patrullide ja kontrollpostidega.

Õppus ei takista igapäevast tegevust sadama ja lennujaama lähiümbruses.

«Taani üksuste visiidi raames toimuvad koostööharjutused, kus Eesti poolt osalevad ka Kuressaare piirivalvekordon oma kaatritega, kaasa löövad vabatahtlikud tuukrid, Kuressaare merevalvekeskus annab merepilti, piirivalve kaatrijuhid tutvustavad taanlastele siinsete vete eripärasid. Õppust jälgib ka Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili. Vaatlejatena on õppusele kutsutud teiste Kaitseliidu mereäärsete malevate ja Eesti mereväe esindajad,» lisas Moora.

Lisaks laevadele tulevad taanlased Eestisse ka maad mööda veokitel saabuva rannikukaitseüksusega. Veokite treileritel on taanlastel kaasas patrullkaatrid, mis teostavad merepatrulle sadama lähialal.

«Kuna Saaremaa rannikumeri on valdavalt madalikke ja kivisid täis, mis suurema süvisega laevade tegevusvabadust oluliselt piirab, siis vajame rannikuvööndis ja Väinamerel ka madala süvisega kiireid patrullaluseid,» ütles Moora.

Kuressaarde saabuvad Taani Merekodukaitse laevad on 27,2 meetrit pikad. Meeskond on 12 liikmeline. Kokku on Taanil 12 taolist laeva, mis on teenistust alustanud aastatel 2003-2011.

Patrull-laevade ülesandeks on mereseire, merepääste ning keskkonnakaitse merel. Laevad on varustatud kaasaegsete otsingu- ja sideseadmete, kraana, reostustõrjepoomide ja veekahuritega. Laevad on relvastatud kahe 7,62-millimeetrise kaliibriga kuulipildujaga.

Taani laevad on kõigile huvilistele Roomassaare sadamas avatud esmaspäeval, 28. juulil kell 15-17.

«Kutsun kõiki huvilisi koos peredega Taani Merekodukaitse laevadega tutvuma. Selleks, et saaksime Taani ja Rootsi vabatahtlike Merekodukaitse organisatsioonide eeskuju järgida, lõime Saaremaa maleva vabatahtlike soovil eraldi allüksuse: meremalevkonna. Vabatahtlike liitumine meremalevkonnaga näitab, et kaitseliitlased tahavad meie territoriaalmerd ja sadamaid kaitsta ka kaldajoonest kaugemal,» rääkis Moora.

Möödunud Võidupühal annetas maleva juhtkond meremalevkonnale ka oma lipu, mis õnnistati Karja kirikus. Eelseisev koostööharjutus Taani Merekodukaitse allüksustega toetab otseselt meremalevkonna baasil loodavate sadamakaitseüksuse ettevalmistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles