Euroopa küpsetab ühist rahuleiba

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib.
Leib. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tähistamaks Berliini müüri langemise 25. aastapäeva, on euroriikidel kavas küpsetada ühine rahuleib.

Ettevõtmine sai alguse sellest, et Berliini müüri langemise järel sai üks väike Berliini kiriku kogudus tagasi maad nn surmajoonel ja on sinna külvanud alates 2005. aastast rukist. 2012. aasta saagist jagati osa rukkist Berliini müüri tagustele, nüüdseks uutele Euroopa Liidu liikmesriikidele, kes selle läinud aastal omal maal sõja ja rahuga seotud paikade lähedale maha külvasid.

Sel suvel koristatavast viljast ongi plaan küpsetada rahuleib. Küpsetamisega tähistatakse, küll pisut etteruttavalt novembri asemel juba septembris, 25 aasta möödumist Berliini müüri langemisest. 30. septembril toimub kõigi euroriikide Berliini konverents ning järgmisel päeval mälestusteenistus ja rahuleiva küpsetamine.

Eestis on rahurukis külvatud Jõgeva instituudi maadele, viitega lähedal asuvatele Põhjasõjaga seotud lahingu- ja rahupaikadele. Jõgeva lähedal Kärdes asuvas «rahumajakeses» sõlmiti 1661. aastal rahu nn väikeses Põhjasõjas Venemaa ja Rootsi vahel.

Eesti rahurukis on plaanis lõigata sel reedel, 1. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles