Saksa ökonomistid kaebasid ELi pangaliidu ülemkohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpank
Euroopa keskpank Foto: SCANPIX

Rühm saksa ökonomiste esitasid riigi ülemkohtule kaebuse, mille eesmärk on nurjata Euroopa Liidu rahandussektori uus reeglistik ehk niinimetatud pangaliit, teatas põhiseaduskohus täna.

Saksa põhiseaduskohus sai reedel kaebuse, mille kohaselt ELi uus pangandusregulatsiooni süsteem rikub Saksamaa põhiseadust.

EL jõudis sel aastal kokkuleppele pangaliidu loomises, mis on bloki vastus euroala võlakriisile. Alates novembrist annavad uued reeglid Euroopa Keskpangale (EKP) otsejärelevalve õiguse bloki suurimate pankade üle, ülejäänud pangad jäävad liikmesmaade võimude kontrolli alla.

«Hagejate hinnangul on pangaliit vastuolus Saksa põhiseadusega, kuna Euroopa lepingud ei luba riikide järelevalvekohustuste täielikku üleandmist Euroopa Keskpangale,» ütles kohtu esindaja. «Hagejate arvates saab EKP pangaliidu loomisega liikmesmaade pankade üle liiga suure võimu.»

Põhiseaduskohtu esindaja sõnul hakkab kohus kaebust läbi vaatama, pole teada, millal kohus otsusele jõuab.

Hagejad eesotsas Berliini ökonomisti ja endise rahandusministeeriumi ametniku Markus Kerberiga leiavad, et uus raamistik loob «vastuvõetamatuid riske Saksamaa-sugustele riikidele, kellel on olemas toimuv pankade järelevalvesüsteem».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles