Venemaa vaidlustab Jukose kohtuotsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miilitsaametnik endise Jukose peakorteri ees Moskvas.
Miilitsaametnik endise Jukose peakorteri ees Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa lubas esmaspäeval vaidlustada Haagi arbitraažikohtu otsuse, mille kohaselt Moskva peab maksma naftafirma Jukos osanikele hüvitiseks 50 miljardit dollarit (37 miljardit eurot).

Vene rahandusministeerium märkis avalduses, et kohtul puudus asja arutamiseks jurisdiktsioon, kuna Venemaa pole ratifitseerinud Euroopa energiahartat.

Moskva vaidlustab arbitraažikohtu otsused Hollandi kohtutes ja loodab saavutada õiglase tulemuse, lisas ministeerium.

Haagi arbitraažikohus otsustas, et Venemaa sundis Jukose ülemääraste maksunõuetega pankrotti ja müüs kompanii varad poliitilistel eesmärkidel riigiettevõtetele eesotsas energiakontserniga Rosneft.

«Objektiivse ja erapooletu arutamise asemel langetas arbitraaž poliitiliselt motiveeritud otsused,» märkis Vene rahandusministeerium, avaldades jahmatust «pretsedenditu» kompensatsioonisumma üle.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles varem, et Venemaa kasutab seoses Haagi kohtu otsusega oma seisukohtade kaitseks kõiki juriidilisi võimalusi.

Jukose asutaja Mihhail Hodorkovski tervitas otsust ja ütles, et tegemist oli esmakordse juhusega, kus kohus tunnistas tema kohtuasja «võltsiks». «Suurepärane, et kompanii osanikud saavad võimaluse oma kaotuste hüvitamiseks,» ütles Hodorkovski.

Usutluses raadiojaamale Ehho Moskvõ lisas Hodorkovski, et kohtuotsus on talle isiklikult väga oluline, sest esmakordselt langetati kohtus otsus, mille kohaselt tema kohtuasi oli «sisulsielt algusest lõpuni võlts».

Rosneft, kes omandas pärast Hodorkovski vangistamist maksudest kõrvalehoidmise eest suurema osa Jukose varadest, kinnitas esmaspäeval, et kõik toimus vastavalt seadustele.

Hodorkovski võeti vahi all 2003. aastal. Kriitikud peavad tema vangistamist Kremli kättemaksuks president Vladimir Putinile poliitilise väljakutse esitamise eest.

Vene kohus mõistis Hodorkovski 2005. aasta mais ja 2010. aasta detsembris maksupettuse, riisumise ja rahapesu eest 14 aastaks vangi. Ta vabanes 2013. aasta 20. detsembril, kui Putin rahuldas tema armuandmispalve, ja asus elama Šveitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles