ÜRO: maailmas on enim siseriiklikke põgenikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmas on enim siseriiklikke põgenikke. Fotol ISILI eest põgenenud Iraagi Arbili põgenikelaagris
Maailmas on enim siseriiklikke põgenikke. Fotol ISILI eest põgenenud Iraagi Arbili põgenikelaagris Foto: SCANPIX

ÜRO põgenikeorganisatsiooni UNCHRi raporti kohaselt oli 2013. aastal põgenikke 51,2 miljonit, mis on ligi viis miljonit rohkem kui 2012. aastal.

Eelmine põgenikerekord oli 1990. aastate alguses, kuid siiski ei jõutud veel 50 miljoni põgenikuni, edastab mtv.fi.

«Riikidevahelised konfliktid on vähenenud, kuid siseriiklikud mitte. Just need tekitavad põgenikke juurde,» sõnas Soome põgenikeekspert, tampere ülikooli rahu- ja konfliktiinstituudi uurija Tuomo Melasuo.

2013. aastal oli riikide siseseid põgenikke 33,3 miljonit ning vaid 1,2 miljonit põgenikku soovisid välisriikides asüüli saada.

«Enamik põgenikest ei lahku oma elukohariigist. Vaid väike osa tahab välisriikides turvapaika saada. Välisriikidesse põgenejad jõuavad naaberriikidesse, mis on enamasti arengumaad,» teatasid asjatundjad.

Kõige enam on põgenikke võtnud vastu Pakistan. Sellele järgnevad Iraan, Liibanon, Jordaania ja Türgi. Lääneriikidesse jõuab vaid murdosa põgenikest.

Kõige rohkem on riigisiseseid põgenikke Süürias, Afganistanis ja Somaalias.

Pooled põgenikest on lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles