USA: Venemaa tiibrakett rikub relvastuskontrollilepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SCANPIX.

USA hinnangul rikub Venemaa keskmaa-tiibraketti katsetades külma sõja lõpus sõlmitud relvastuskontrollilepet, ütles kõrge Ühendriikide ametnik esmaspäeva õhtul.

USA raport jõuab järeldusele, et 1987. aasta keskmaa-tuumajõudude lepe (INF) keelab selliste 500- kuni 5500- kilomeetrise lennukaugusega tiibrakettide tootmist või katsetamist, rääkis allikas, kes nimetas juhtunut «väga tõsiseks».

President Barack Obama on saatnud asjaolude selgitamiseks kirja oma Vene kolleegile Vladimir Putinile. Washington on valmis «viivitamatuks» kõnelusteks Moskvaga ning kongress ja USA liitlased on asjade käiguga kursis, lisas allikas.

INF-i allkirjastasid toonased riigipead Ronald Reagan ja Mihhail Gorbatšov ning sellega keelustati maalt tulistatavad tuuma- ja tavavõimekusega keskmaaraketid.

Ajaleht New York Times kirjutas jaanuaris, et Venemaa hakkas uut maalt tulistatavat tiibraketti katsetama 2008. aastal ja USA välisministeeriumi kõrge relvastuskontrolliametnik on alates 2013. aasta maist teinud sellest Moskvaga korduvalt juttu.

Välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki ei eitanud toona New York Timesi artikli üksikasju ja lisas, et USA võimud uurivad, kas Venemaa võis rikkuda kahepoolset relvastuskontrollilepet.

USA ja Venemaa suhted on Ukraina kriisi tõttu viimaste aastakümnete madalseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles