Lihulas avatakse ajalooline mälestustahvel

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1920.-1930. astatel tehtud foto praeguseks hävitatud Lihula vabadusvõitlejate mälestustahvlist.
1920.-1930. astatel tehtud foto praeguseks hävitatud Lihula vabadusvõitlejate mälestustahvlist. Foto: Erakogu

Lihulas taasavatakse 8. augustil 1941. aastal hävitatud Vabadussõjas ja Esimeses maailmasõjas langenute mälestustahvel.

«See on omaette tähelepanuväärne sündmus ikkagi. Lihula ju kividega kuulsaks saanud linn on,» rääkis Lihula koguduse õpetaja Kaido Saak.

Enne Teist maailmasõda oli Lihula kiriku seina peal tahvel, kuhu peale olid kantud esimeses ilmasõjas ja Vabadussõjas langenud Lihula kihelkonnast pärit sõdurite nimed.

1941. aastal lõhkus hävituspataljon kõnealuse mälestusplaadi. Praegu veel on kiriku seinal tänavapoolse ukse kõrval alles vaid tahvli kinnitused.

«Enamasti on need kirikutes üle Eestimaa taastatud või siis vanad tagasi seinale pandud. Meil vana tahvlit alles ei ole, on ainult foto. Selle järgi saigi uus tehtud, tekstid ja nimed on täpselt samad,» ütles Saak.

Uus mälestustahvel on tehtud dolomiidist ja see on üle meetri kõrge ja 78-80 sentimeetrit lai. Hukkunud Lihula koguduse liikmetest 14 sõduri nimed on selle peale kirjutatud kuldsete tähtedega.  

Mälestustahvli taastamist finantseeris Rakvere ajaloohuviline ärimees Raivo Laasmägi ja see maksis 340 eurot. Tahvli avamisel on lubanud osaleda ka Kaitseliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles