Kust pärinevad Ukraina mässuliste relvad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BUK-õhutõrjesüsteem
BUK-õhutõrjesüsteem Foto: SCANPIX

Mai viimasel päeval kirjutati Moskva lähistel asuvast sõjaväebaasist välja maa-õhk-tüüpi rakett, mida oli ladustatud üle 20 aasta. Kolm nädalat hiljem konfiskeerisid Ukraina valitsusväed selle Ida-Ukraina mässulistelt.

Vene kaitseministeeriumi logiraamatu järgi viidi rakett üle Rostovisse, mis asub 50 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist. USA sõnul toimub just seal mässulistele väljaõppe korraldamine.

Logiraamatu järgi oli rakett 03181 relvastuses alates 1993. aasta 21. maist. Otsusel rakett Rostovisse saata oli kaitseministeeriumi pitser.

Vene rakett Igla ja selle logiraamatu juhtum on üks mitmest, mis annab põhjust uskuda, et relvad liiguvad Ida-Ukrainasse just Venemaalt. USA ametnikud, diplomaadid Kiievis ja Vene sõjaväge uurivad analüütikud väidavad, et relvade liikumine on toimunud juba maist saati.

Eelmisel nädalal andis üks mässuliste juht Reutersile intervjuu, milles tunnistas, et venelased võisid mässulisi Buk raketisüsteemidega varustada. Sama süsteemiga lasti alla ka Malaysia Airlinesi lennuk, mille paradal oli pea 300 inimest.

USA valitsusametnike sõnul on relvade hulk viimastel nädalatel suurenenud, vastuseks valitsusvägede edusammudele. Uued relvad tugevdavad mässuliste õhutõrjevõimekust.

Venemaa eitab endiselt oma osalust konfliktis, välistades mässulistele Buk-süsteemide hankimise. Kremli sõnul on sellised süüdistused Washingtoni plaan Venemaa destabiliseerimiseks.

Nädalaid pärast Krimmi annekteerimist märtsis üritasid tuhanded Vene elanikud üle piiri tulla, kotid sõjaväeriietust täis, väitsid Ukraina piirivalvurid. 29. mail ründasid 300 relvastatud meest Luganski piiripunkti, haarates vähem kui nädalaga piiri üle kontrolli.

14. juunil tulistasid mässulised alla Ukraina sõjaväetransportlennuki Il-76, mille pardal olnud 49 sõjaväelast kõik hukkusid. Relv, mida tol päeval kasutati, oli mässuliste sõnul too sama Igla-tüüpi rakett. Mässuliste sõnul on relv aga pärit valitsusvägedelt hõivatud relvaladudest, mitte Venemaalt.

Seda väidet ei usu aga mitmed lääne analüütikud. Nende sõnul on maikuust saati relvade maht suurenenud, muu hulgas ka raskerelvastus, mida Ukraina valitsusvägedel polegi. Ida-Ukraina tänavatele ilmus vanu Nõukogude T-64 tanke kui ka Kamaz Mustang transpordimasinaid.

22. juulil avaldas USA luure meediabriifingul satelliitfotod, millel kujutatakse väidetavaid treeningbaase Rostovis. Fotode järgi suurenes 19. juuni ja 21. juuli vahel sealne tegevus märgatavalt.

Mässulised ja Venemaa on seni MH17 lennu allatulistamises süüdistanud Ukraina valitsusvägesid, ent nende endi sõnul pole nad konflikti käigus õhutõrjerelvi kasutanud, kuivõrd selleks puudub vajadus, sest mässulised lennumasinaid ei oma.

Ukraina suursaadik USAs kinnitas, et relvadega varustamine on jätkunud ka pärast lennukatastroofi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles