Justiits- ja siseministeerium toetavad valimisiga langetavat eelnõu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Justiitsministeerium teeb homsel istungil valitsusele ettepaneku toetada 41 koalitsioonisaadiku algatatud eelnõu, mis võimaldaks kohalikel valimistel hääletada noortel alates 16. eluaastast.

Valitsus annab riigikogule homme eelnõu kohta arvamuse, justiitsministeeriumi ettepanek on plaanitavat muudatust toetada, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eelnõu soovitab toetada ka siseministeerium, kelle hinnangul tõstab kavandatav muudatus noorte huvi riigi ja omavalitsuste arengu vastu. «Olukorras, kus omavalitsuse tasandil tehakse kõige rohkem noori puudutavaid otsuseid, on väga oluline, et noored saaksid osa võtta kohaliku ühiskonna otsuste kujundamisest,» ütles siseministeeriumi pressiesindaja.

Reformierakonda ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluvad riigikogu liikmed algatasid põhiseadust muutva eelnõu juuli alguses eesmärgiga anda kohalike volikogude valimistel hääletamise õigus noortele alates 16. eluaastast. Muudatusega soovivad saadikud kaasata noori inimesi senisest enam kohaliku elu arutamisse ja otsustamisse.

Valimisea alandamine eeldab põhiseaduse kahe paragrahvi muutmist, mis algatajate soovi kohaselt vajab riigikogu kahe järjestikuse koosseisu heakskiitu.

Valimisea langetamine mõjutaks otseselt umbes 24 000 16-17-aastast noort. Kui riigikogu praegune ja tuleval kevadel valitav koosseis otsustavad muudatust toetada, võivad koolinoored hääletada saada 2017. aastal toimuvatel kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles