Briti parlamendisaadikud: NATO ei ole Venemaa võimalikuks rünnakuks valmis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp
NATO lipp Foto: SCANPIX

Grupi Briti parlamendisaadikute arvates ei ole sõjaline liit NATO valmis Venemaa võimalikuks rünnakuks selle sõjalise organisatsiooni mõne liikmesriigi vastu.

Briti parlamendi kaitsekomitee liikmed teatasid, et praegune Ukraina konflikt tõi esile NATO sõjalise valmiduse tõsised puudused, mille tõttu see organisatsioon vajab põhjalikku reformi, edastab BBC.

Parlamendisaadikute sõnul on Venemaa otsese sõjalise rünnaku oht väike, kuid seda suurem on küberrünnakute ja paramilitaarsete üksuste kasutamise oht.

«NATO on halvasti ette valmistatud mõne liikmesriigi vastaseks rünnakuks. Venemaa võib rünnata ebakonventsionaalsel viisil ning NATO ei suuda sellele õigel ajal ja viisil reageerida,» seisab parlamendisaadikute raportis.

Lisati, et NATO ei ole viimased 20 aastat Venemaad ohuks pidanud, kuid viimase aja sündmused näitavad, et Venemaa on seda.

«Selle aasta Ukraina sündmused, 2007. aastal Eestisse tehtud küberrünnak ja 2008. aastal Gruusia invasioon peaksid olema NATO jaoks «äratuskellaks»,» nentisid Briti parlamendisaadikud.

Selle aasta septembris toimub Suurbritannias Walesis NATO tippkohtumine. Parlamendisaadikute sõnul tuleks seal tõsta küsimus NATO sõjalisest valmidusest kaitsta oma liikmesriike võimaliku sõjalise ohu eest.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu sõnul ei ole nad brittide raportit veel lugenud, kuid nad teevad seda kindlasti, kui see välja antakse.

NATO esindajate sõnul võtavad nad Briti parlamendisaadikute arvamust arvesse.

NATO on viimase 15 aastaga laienenud Venemaani, kuna allianssi kuuluvad ka Venemaa naaberriigid Eesti, Läti ja Leedu.

Briti parlamendisaadikute arvates peaks NATO olema pidevalt kohal nii-öelda ääremaadel – Balti riikides, kuna seal on ründeoht suurim.

Nad rõhutasid, et artikkel viie kohaselt on NATO tähtsaimaks eesmärgiks kaitsta ja kindlustada liikmesriikide vabadust ja julgeolekut nii poliitiliste kui sõjaliste vahenditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles