Argentina tunnistas maksejõuetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina majandusminister Axel Kicillof
Argentina majandusminister Axel Kicillof Foto: Reuters

Argentina kuulutas end täna hommikul maksejõuetuks - viimase 13 aasta jooksul juba teist korda -, kui ei leidnud investoritega tagasimaksete osas üksmeelt.

Argentina majandusminister Axel Kicillof lendas eile New Yorki, et üritada riskifondide esindajatega kokkuleppele jõuda, kuid esialgu tulemust ei saavutatud, vahendas AFP.

Vaidluse põhjuseks on väljamaksete suurused. Pärast Argentina maksujõuetuks tunnistamist 2001. aastal müüdi mitmele investorile võlakirjasid alla oma hinna. Nende võlgade mahtu vähendati kokkuleppel ostjatega 2005. ja 2010. aastal ning neile on riigil ka raha olemas, ent 1,3 miljardi dollari suuruses ollakse võlgu kahele riskifondile, kes sellise leppega nõus polnud.

USAs paiknevat raha ei lase aga kohtud teistele investoritele enne välja maksta, kui on kokkulepe saavutatud ka 1,3 miljardi dollari suuruses võlas. Argentina valitsus on sellist käiku kritiseerinud.

"Argentinal on raha. Me oleme valmis võlgasid tasuma. Olukorra eest vastutavad kohtud," sõnas Kicillof.

Ladina-Ameerika suuruselt kolmas majandus tunnistas end maksejõuetuks ka 2001. aastal. Sellest ajast saati ollakse isoleeritud rahvusvahelistelt rahaturgudelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles