Independent: Merkel on rahu nimel valmis Krimmi anneksiooni tunnustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Vladimir Putin.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Briti päevalehe The Independent sõnul on Venemaa ja Saksamaa pidanud salajasi läbirääkimisi, mille tulemusena peaksid lääneriigid muu hulgas tunnustama ka Krimmi liitmist Vene Föderatsiooniga.

Rahuplaanil on kaks peamist eesmärki: Ukraina piiride stabiliseerimine ning uue gaasileppe sõlmimine, mis vähendaks ohtusid riigi räsitud majandusele. Kokkuleppe saavutamine tähendaks aga ka seda, et lääneriigid tunnustaksid Krimmi ja Sevastopoli referendumite tulemusi.

Allikate sõnul sisaldab Ukraina piiride stabiliseerimise osa seda, et Venemaa lõpetaks mässuliste relvastamise ja rahastamise; Ida-Ukraina piirkonnad saaksid seejuures suurema autonoomia. Ukraina president peaks loobuma NATOga liitumise ambitsioonidest, vastutasuks ei sekkuks Venemaa Kiievi suhetesse Euroopa Liiduga. 

Gazprom sõlmiks Ukrainaga uue pikaajalise lepingu ning Venemaa kompenseeriks miljardi dollariga Sevastopoli sadama renditehingust kaotatud raha.

Allikate sõnul peatusid vastavasisulised läbirääkimised Malaysia Airlinesi lennuki allatulistamisega, kuid peaksid jätkuma pärast uurimiste algust.

Ühendkuningriigi välisministeerium pidas ebatõenäoliseks, et nemad või USA Krimmi annekteerimist tunnustaksid.

Venemaa ja Saksamaa vahel on märkimisväärsed majandussuhted. Suurfrimadest omavad mitmed sakslaste autotootjad Venemaal tehaseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles