Põllumehed loodavad tänavu head saaki

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Einola peab omanimelist kartulikasvatustalu Tartumaal.
Ants Einola peab omanimelist kartulikasvatustalu Tartumaal. Foto: Andres Ehrenpreis

Sel nädalal võib Tartumaa põldudel näha juba esimesi vilja koristavaid kombaine, põllumehed ootavad tänavu head saaki.

Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktori Mati Koppeli sõnul selgub tegelik viljasaak ikkagi alles siis, kui vili salves. «2012. aastal oli pilt veel juuli lõpus väga helge, aga lõppkokkuvõttes jäi 20 protsenti viljast põllule, sest seda ei saadud kätte,» selgitas ta. «Terve augusti sadas.»

Selleks aastaks on siin-seal prognoositud Koppeli andmetel umbes miljoni tonni suurust teraviljasaaki. 2012. ja 2013. aasta saagid jäid tema sõnul pisut alla miljoni tonni.

Praegu on kergematel muldadel näha juba esimesi põuatunnuseid – vili on läinud pisut liiga vara kollaseks. Kohati võib Koppeli kinnitusel esineda ka vilja lamandumist hoovihmade tõttu. «Kesk- ja Lõuna-Eestis pole minu teada massilist lamandumist olnud,» lisas ta.

Väike-Maarja vallas tegutsev OÜ Avispeamees kasvatab tänavu otra ja nisu ning hernest ja rapsi. Osaühingu juht Jaak Läänemets ütles, et ettevõtte herne kasvupind on viimastel aastatel suurenenud – enamik hernest läheb loomasöödaks, aga ka ekspordiks välisriikidesse.

Läänemetsa sõnul oli eelmine saagiaasta ettevõttele väga hea. Tänavust saaki ei julgenud ta veel ennustada, kuid praegu pole nurisemiseks põhjust.

Tartumaa kartulikasvataja Einola Talu vanaperemehe Ants Einola sõnul kasvab kartul seni kenasti. «Kartul on praegu ilusam kui eelmisel aastal, tuli parasjagu vihma ja sooja,» lausus ta. Einola Talu kasvatab tänavu kartulit 41 hektaril, mida on paraku kaheksa hektarit vähem kui mullu. «Eelmisel aastal oli müügiga pisut raskusi – saime küll lõpuks müüdud – ja ei tasunud ka ära sama hästi kui varem,» ütles Einola.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles