Laevakaitsjad on sunnitud elukohta vahetama

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Lauri Ader ja Roman Obeltšak (paremal) 2014. aasta aprillis Indias Chennais. Meeste taustal on hotell Shelter, kus nad pärast vanglast vabanemist elama hakkasid.
Laevakaitsjad Lauri Ader ja Roman Obeltšak (paremal) 2014. aasta aprillis Indias Chennais. Meeste taustal on hotell Shelter, kus nad pärast vanglast vabanemist elama hakkasid. Foto: Tairo Lutter

Indias viibivad laevakaitsjad on sunnitud välja kolima hotellist, kus nad on alates aprillist elanud, sest piraadiküttide tööandja pole endiselt majutuskohale arvet tasunud.

«Praegu oleme veel sees (hotellis Shelter – toim.), kuid arvatavasti täna kolime teise hotelli,» ütles laevakaitsja Roman Obeltšak Postimehele telefoni teel antud intervjuus.

Obeltšaki sõnul ei plaani nad väga kauaks uude hotelli elama jääda. «Rohkem kui nädalaks me sinna ei jää. Proovime leida odavamat varianti elamiseks,» lisas ta.

Probleemid hotelliarve tasumisega kerkisid päevavalgele juba juuni alguses, mil laevakaitsjate tööandja AdvanFort teatas, et kindlustusfirmad pole väljamakseid teinud ning seetõttu võivad piraadikütid peavarju kaotada.

Obeltšak märkis, et India on meestele olnud stressirohke. «Kogu aeg on stress, tervisega on ka paljudel probleemid. Ei saa öelda, et kriitilised probleemid, aga ikkagi suured.»

Laev Seaman Guard Ohio sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

India võimud esitasid mullu 30. detsembril laevakaitsjatele süüdistuse ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

India Tamil Nadu osariigi kohus otsustas 26. märtsil vabastada laevakaitsjad kautsjoni vastu. Vabadusse pääsesid nad 5. aprillil, kuid nad pidid jääma Chennaisse ja ennast kaks korda päevas politseijaoskonnas registreerima.

22. aprillil arutas Tamil Nadu ülemkohus Madurais laevakaitsjate vastu esitatud süüdistustest loobumist. Mingit otsust ei tehtud ning arutelu pidi jätkuma juuni alguses, kuid kuna riiklik süüdistaja ei  ilmunud kahel korral kohtuistungile kohale, lükati see edasi. Kauaoodatud istung leidis viimaks aset 24. juunil ning kohtunik võttis siis otsuse langetamiseks lisaaega. 10. juulil vabastas kohus laevakaitsjad süüdistustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles