Venemaa «vabastab populaarsed veebilehed anonüümsusest»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsionäär Aleksei Navalnõi on tuntud blogija, kes paljastab korruptsiooni võimuladvikus.
Opositsionäär Aleksei Navalnõi on tuntud blogija, kes paljastab korruptsiooni võimuladvikus. Foto: SCANPIX

Täna hakkab Venemaal kehtima seadus, mis võtab rangema kontrolli alla sealsed veebipäevikud, kus paljud inimesed on siiani saanud vabalt valitsust kritiseerida. 

Venemaa riiklik massimeedia järelevalveorgan Roskomnadzor on teatanud, et seadus on mõeldud «populaarsete veebilehtede anonüümsusest vabastamiseks». Prominentsed Vene blogijad väidavad aga, et seadus on lihtsalt järjekordne samm vaba eneseväljenduse mahasurumiseks ja seda hakatakse kasutama režiimi kriitikute vastu, kirjutab Guardian.

Seadus nõuab igalt veebilehelt, mille postitusi loeb igapäevaselt rohkem kui 3000 inimest, kirjutiste õige nime all avaldamist ja nõudmise korral võimude juures registreerumist. Populaarsetele blogipidajatele kehtestatakse samad standardid kui massimeediale - keelatakse valeinformatsiooni avaldamine ja ebatsensuurne keelekasutus, kuigi meediaga samu õigusi neile ei anta. Rikkumise eest saab kuni 50 000 rubla trahvi ja rikkuja võidakse kanda musta nimekirja.

Facebook, Twitter, LiveJournal ja teised sotsiaalmeedia kanalid, kus uue seadusega arvestama peab, on mänginud olulist rolli Vladimir Putini vastaste protestide organiseerimisel 2011. - 2013. aastal. Samuti on sotsiaalmeedia paik, kus seni on saanud tegutseda Kremli kriitikud, kellele massimeedias kõlapinda ei anta.

Juba 2013. aastal vastu võetud piiravad seadused andsid Vene võimudele voli sulgeda veebilehti, mille sisu hinnati ekstremismile või massirahutustele õhutavaks. Märtsis blokeeris Roskomnadzor kolm opositsioonimeelset uudisteportaali ja opositsiooniliider Aleksei Navalnõi veebipäeviku keskkonnas LiveJournal, kus mees keskendus võimuladviku korrumpeerituse paljastamisele, tõendades seda ka dokumentide ja fotodega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles