Täna Postimehes: eestlased vürtsitavad elu suurte seiklustega

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljakotirändurid.
Seljakotirändurid. Foto: SCANPIX

Muidugi Priit Paris kartis. Töö Eesti põllumajandusmuuseumi it-spetsialistina oli ennast ammendanud, aga ikkagi maldas teda hirm end töölt lahti võtta. Ei või ju teada, mis järgnevate kuudega juhtub. Äkki lendab suur plaan vastu taevast ja kõike tuleb otsast alustada. «Siis on jälle raske tööd leida,» nendib Paris (32).

Plaan oli küpsenud tasapisi, koos abikaasa Ülviga (29), kes töötas pärast geenitehnoloogia magistriõpingute lõpetamist Tartu Ülikooli geneetika õppetoolis laborandina, kahekesi pisemaid reise tehes. Kuni ühel päeval rohkem kui poolteist aastat tagasi jõudsid nad mõttele, et võtaks õige seljakotid selga ja rändaks ümber maakera.

Kui see paistab kellelegi pisut hullumeelne ja veidi arulage, siis Parisele mitte väga. Kuus aastat tagasi haaras ta seljakoti ning seikles stiilis läheb-nagu-läheb (või näis-mis-saab) mööda Ameerika idarannikut põhjast lõunasse, Floridasse. Ta liikus «hääletades». Kahe kuuga jõudis kohale. Kaalust kaotas 13 kilo.

Kummatigi tikub valitsema arvamus, et suurt maailmaseiklust saavad endale lubada vaid üksikud eriti ettevõtlikud, kel paindlik elugraafik, nagu hiljuti katamaraanil Nordea ümber maailma purjetanud Jaan Tätte ja Marko Matvere, või rahakad ja rohke vaba ajaga hästivarustatud tegelased, nagu Rolling Estoniansi seltskond.

Tegelikult on vaja ennekõike julgust ja pealehakkamist. Ja teinekord pisut õnne ka. Finantsharidusega Maret Allik purjetas neli aastat tagasi kaks kuus Nordea pardal, kui kohtas Kariibi mere piirkonnas oma hingesugulast, kes oli just seilanud üle Atlandi. Läks nii, et kõigest kaks kuud hiljem pakkis Allik Eestis oma asjad ja kolis uude koju, 11,5 meetri pikkusele valgele jahile Otra Vida.

Kui Postimees Allikuga (46) paar nädalat tagasi ühendust sai, paiknes ta uus kodu parajasti Brasiilias ning ta ise matkas koos elukaaslase, inglase Martin Dixon-Tyreriga Peruu Andides inkade pühas, Urubamba orus.

Kus ja kuidas rännuhimulised eestlased veel maailmas matkavad, loe laupäeval Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles