Cameron: NATO peab üle vaatama oma pikaajalised suhted Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron kutsus NATOt uuesti läbi mõtlema oma pikaajalised suhted Moskvaga pärast Venemaa ebaseaduslikke samme Ukrainas ning leppima kokku, kuidas säilitada arvestatavat sõjalist kohalolekut Ida-Euroopas

Täna avaldatud kirjas alliansi liidritele ütles Cameron, et on selge, et Venemaa peab NATOt vaenlaseks ning et liikmesriigid peavad tugevdama oma võimekust reageerida kiiresti igasugusele ohule.

«Me peame aktsepteerima, et viimaste aastate koostöö ei ole praegu võimalik seoses Venemaa enda ebaseaduslike sammudega NATO naabruses, ning vaatama üle põhimõtted, mis juhivad meie suhteid Venemaaga,» ütles Cameron.

Cameroni kommentaarid järgnesid Briti parlamendi alamkoja kaitsekomitee raportile, milles öeldi, et Venemaa tegevus on tõstatanud fundamentaalse küsimuse sellest, kas allianss on võimeline oma liikmeid reaalselt kaitsma.

Hiljutised sündmused Ukrainas, sellele järgnenud küberrünnak Eestile 2007. aastal ning Venemaa invasioon Gruusiasse 2008. aastal on paljastanud murettekitavad puudused NATO valmisolekus, mida on raske korda teha», ütles komitee.

Cameroni sõnul on tänane maailm palju ettearvamatum, kuna «Venemaa on Krimmi ebaseadusliku annekteerimise ja Ukraina agressiivse destabiliseerimisega puruks rebinud reeglite raamatu».

Briti peaministri kiri avaldati kuus nädalat enne NATO tippkohtumist Walesis, mis on esimene selline üritus alates 1990. aastast, mil alliansi liidreid võõrustas tolleaegne Briti valitsusjuht Margaret Thatcher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles