Obama tunnistas terrorismis kahtlustatavate piinamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama tunnistas eile, et Ühendriikide luuretöötajad piinasid pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid terrorismis kahtlustatavaid.

«Juba enne, kui ma asusin ametisse, ütlesin selgelt, et 11. septembri järel tegime asju, mis olid väärad,» ütles Obama ajakirjanikele.

«Tegime paljusid asju, mis olid õiged, kuid me piinasime mõningaid tegelasi. Tegime asju, mis ei vastanud meie väärtustele,» lisas ta.

USA administratsioon avalikustab arvatavasti lähipäevil senati raporti väärkohtlemistest, mille luuretöötajad panid toime Al-Qaeda terrorivõrgustikku jahtides.

«Rakendades mõjusamaid ülekuulamisvõtteid, mis minu ja iga selge mõistusega inimese arvates kujutas endast piinamist, läksime üle piiri,» ütles president.

Obama on varemgi öelnud, et luuretöötajad kasutasid tema eelkäija George W. Bushi ajal piinamist. Ta keelustas 2009. aastal ametisse astudes sellised ülekuulamisvõtted nagu matkeuputamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles