Raport: Ühendkuningriigi lahkumine EList on parem kui status quo

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX

Londoni linnapea Boris Johnsoni tellitud raportis jõutakse järeldusele, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust on Ühendkuningriigi pealinnale parem kui jäämine reformimata ELi.

Johnson ilmselt annab raportile toetuse järgmisel nädalal peetavas kõnes, kirjutasid ajalehed The Sunday Telegraph ja The Sunday Times.

Konservatiivne linnapea esineb äriringkondade liidritele kolmapäeval.

Pankur Gerard Lyonsi raportis sisaldub ka kaheksa nõudmist reformideks, mis lähevad kaugemale peaminister David Cameroni seatud ambitsioonidest.

Kui konservatiivide liider jääb peaministriks ka pärast järgmise aasta mais peetavaid üldvalimisi, kavatseb ta pidada läbirääkimisi Londoni suhete üle Brüsseliga ning korraldada 2017. aasta lõpuks rahvahääletuse selle üle, kas Suurbritannia peaks jääma ELi.

«Parim majanduslik stsenaarium Suurbritannia jaoks järgmisel 20 aastal oleks märkimisväärselt reformitud Euroopa Liit,» ütles Lyons The Sunday Telegraphile.

«Kuid kui, alternatiivina, Ühendkuningriik lahkub EList headel tingimustel ning võtab vastu mõistliku väljapoole vaatava kaubanduspoliitika, oleks see väga napilt teine.»

«Suurbritannia võib saavutada mõtteka ELi reformi ainult juhul, kui ta tõsiselt kavatseb lahkuda,» lisas pankur.

«Meie üksikasjalik uurimus näitab, et Suurbritannia jaoks on kindlasti elujõuline variant ka olla väljapool ELi.»

The Sunday Telegraph ütles, et Lyonsi raporti kohaselt on Londoni sisemajanduse koguprodukt (SKP) 350 miljardit naela (440 miljardit eurot) - mis on viiendik Briti majandusest.

See näitaja võib tõusta 2034. aastaks 640 miljardini, kui Suurbritannia jääb reformitud ELi, mis on suunatud kaubandusele kasvavate turgudega väljaspool 28-liikmelist ühendust.

Samas kasvaks see 614 miljardi naelani, kui Suurbritannia lahkuks ja jätkaks oma kaubandussõbralikku poliitikat, märgitakse raportis.

Kui Suurbritannia jääks reformimata ELi, kasvaks Londoni SKP samal perioodil ainult 495 miljardi naelani. Lahkumine EList suutmata rakendada rohkem väljapoole vaatavat kaubanduspoliitikat aga piiraks kasvu 430 miljardi naelani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles