Aaviksoo: Eesti ja Singapuri riigikaitses on palju sarnast

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Singapuri sõjalaevastiku fregatt RSS Formidable.
Esiplaanil Singapuri sõjalaevastiku fregatt RSS Formidable. Foto: Wikipedia.org

Kaitseminister Jaak Aaviksoo tõdes tänasel kohtumisel Singapuris sealse asepeaministri ja kaitseministri Teo Chee Heaniga, et väikeriikidena suurte naabrite kõrval on nende kaitsepoliitilised seisukohad suuresti sarnased – totaalkaitse printsiibil, iseseisval kaitsevõimel ja usutaval heidutusel on selles keskne roll, millele Eesti puhul lisandub ka NATO liikmelisus.

Singapuri riigikaitse oluliseks osaks on ka kaheaastane ajateenistuskohustus, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

«Heameel oli kuulda, et minister Hean pidas ajateenistust oluliseks ka ühtse rahvustunde kasvatamise seisukohalt ja kui see töötab siin, äärmiselt kirjus etnilises keskkonnas, siis seda enam on see kodanikutunde seisukohalt otstarbekas ka Eestis,» ütles kaitseminister Aaviksoo

Minister Hean tundis eriti huvi Tallinnas asuva NATO Kooperatiivse Küberkaitsekeskuse tegevuse vastu.

«Singapur on e-teenuste ja e-valitsuse arengutaseme poolest kindlasti maailma esirinnas. Konkreetse koostööna sobiks kindlasti Singapuri kaitsejõudude osalemine meie korraldatavatel küberkaitsekonverentsidel ja me ei välistanud ka koostööd erinevate üksikute küberkaitseprojektide raames,» lisas Aaviksoo.

Kohtumise juures olid Eesti aukonsul Singapuris Sonny Aswani ja Singapuri kaitsejõudude küberjulgeoleku direktor kindral David Koh.

Lisaks arutati tänasel kohtumisel ka üldist julgeolekuolukorda Euroopas ja Indo-Hiinas ning ühist osalemist ISAFi operatsioonil Afganistanis.

700 ruutkilomeetrisel saarel asuv Singapur on rahvaarvult 4 korda Eestist suurem. Singapur on rikkuselt neljas riik maailmas, tema sisemaine koguprodukt elaniku kohta ulatub üle 50 000 dollari aastas, mis on kolm korda enam kui Eestis. Singapur kulutab riigikaitsele 6 protsenti SKPst ehk ligi 100 miljardit krooni aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles