Soome keelt rääkiv isik reklaamib videol ISILi kalifaati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome keelt rääkiv isik reklaamib videol ISILi kalifaati
Soome keelt rääkiv isik reklaamib videol ISILi kalifaati Foto: twitter.com

Äärmusislamistlik organisatsioon Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL) andis välja video, millel on ühte isikut kuulda rääkimas ka aktsendiga soome keeles.

Tegemist on propagandavideoga, milles kutsutakse moslemeid kogu maailmast elama ISILi asutatud kalifaati, kus kehtib sahria seadus ning kõikide eest hoolitsetakse, edastab Helsingin Sanomat.

«Ärge kartke, meil on kalifaat, milles elavaid inimesi toetatakse igakülgselt. Oleme võitlejad. Kui sured Allahi ettenäidatud teel, siis ta hoolitseb sinu eest, kalifaat hoolitseb sinu eest,» sõnab mees soome keeles.

ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) on äärmusislamistlik organisatsioon, mis tegutseb Süürias ja Iraagis, võideldes nende riikide valitsusvägede vastu. Süürias ka Vaba Süüria Armee vastu.

ISIL teatas üks kuu tagasi, et asutas islamistliku kalifaadi Iraagis ja Süürias vallutatud aladel.

ISILit juhtivast Abu Bakr al-Baghdadist sai kaliif ning selle organisatsiooni arvates samas maailma kõikide moslemite juht.

Al-Baghdad teatas juuli lõpul videoläkituses, et kõikide moslemite kohus on uut kalifaati toetada.

Reklaamvideo taga olevat ISILI meediaharu Al-Hayat ning neid näinud politoloogide sõnul on tegemist kõrgetasemelise propagandavideoga.

Videol on olemas kõik propaganda elemendid, kaasa arvatud rõõmsad inimesed ja mängivad lapsed.

Videol olev tekst on tõlgitud inglise keelde, mis näitab, et see on suunatud rahvusvahelisele üldsusele.

Videol esineb kaheksa inimest maailma eri paikadest.

Soome kaitsepolitsei andmetel on Soomest Süüriasse läinud võitlema umbes 40 inimest. Ei ole teada, kes Soome kodakondsusega isikutest kuulub ISILisse.

Soome keelt kuuleb videol kaheksanda minuti juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles