Stavridis tunnustas Eesti panust rahvusvahelise julgeoleku tagamisel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral James Stavridis kohtus peaminister Andrus Ansipiga.
Admiral James Stavridis kohtus peaminister Andrus Ansipiga. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna Stenbocki maja külastanud ja peaminister Andrus Ansipiga kohtunud NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR - Supreme Allied Commander Europe) admiral James Stavridis avaldas Eestile siirast tänu rahvusvahelise julgeoleku tagamisel antud panuse eest.

«Minu sõnumiks on tänu - Eesti kerkib alliansi liikmete seas esile kui aktiivne julgeolekusse panustaja,» vahendas valitsuse pressiesindaja admiral Stavridise sõnu.

Kohtumisel arutati julgeolekuolukorda NATO olulisimal sõjalisel missioonil Afganistanis. James Stavridise hinnangul osutub Afganistani missioon edukaks, kuna NATO näol on tegemist tugeva liiduga ning piirkonna turvalisuse panustamises osaleb täna kokku 47 riiki.

Peaminister Ansip kinnitas Eesti jätkuvat osalemist rahvusvahelises julgeolekutagamise jõudude koosseisus Afganistanis, öeldes, et Eesti kaitseväelased jäävad missioonipiirkonda nii kauaks, kui see vajalikuks osutub ning kuniks Afganistani valitsus seda soovib.

Admiral Stavridise sõnul on Eesti sõdurite julgus ja vaprus kõrgelt hinnatud. «Eesti kaitsejõud on välismissioonidel viibides kandnud tõsiseid kaotusi ja ma avaldan sügavat kaastunnet kõigi langenute lähedastele».

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja rõhutas vajadust saavutada alliansi liikmesriikide kaitsekulutuste kaheprotsendiline osakaal, tunnustades seejuures Eesti otsust majanduskriisi tingimustes säilitada riigikaitsele eraldatavate summade tase.

Andrus Ansip edastas admiralile Eesti valitsuse põhimõttelise lubaduse tõsta kaitsekulutuste määr tuleval aastal 1,9 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Lisaks kohtumisele peaministriga külastas admiral Stavridis kahepäevase Eesti visiidi raames täna riigikogu ning kohtus kaitseministeeriumi ametnike ja kaitseväe ohvitseridega.

Neljapäeval külastab admiral James Stavridis Tallinnas Staabi- ja sidepataljoni territooriumil asuvat NATO küberkaitsekeskust.

Admiral Savridis võttis NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kohused üle möödunud aasta suve alguses, olles eelnevalt teeninud kolm aastat Ameerika Ühendriikide Lõuna piirkonna
väejuhina. Lisaks alliansi Euroopa regiooni vägede ülemjuhataja ülesannetele täidab SACEUR ka Ameerika Euroopas asuvate vägede ülema kohuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles