Loodav Vabaerakond koostab programmi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Toomas Huik / Postimees

Loodav Vabaerakond koostab uue partei programmi, mida tutvustatakse augusti keskel toimuval arvamusfestivalil ning mille kinnitab septembri lõpus või oktoobri algul kogunev erakonna üldkogu.

Vabaerakonna üks algatajaid Andres Herkel ütles pressiesindaja teatel, et esialgu on programm veel kavandi vormis, kuid teatud ühisosa on juba tekkinud. Tema sõnul soovivad algatajad luua erakonna, mis erinevalt praegustest parteidest tugineb vabale kodanikualgatusele.

«See arusaam, kuidas riiki juhitakse, peab tulema altpoolt, kodanikeühenduste kaudu või ka võimu alumiselt tasanditelt. Seni on see määratud parteidiktaadi kaudu ülevalt poolt ja sisuliselt on riigi juhtimine parteide poolt ära jagatud,» märkis Herkel, kelle sõnul soovivad uue erakonna loojad kaasata juhtimisse võimalikult laia kodanikevõrgustikku.

Samuti soovivad algatajad tema sõnul, et riigierakondade asemel areneksid Eestis kodanike erakonnad ning selle kaudu kasvaks inimeste valmisolek ise poliitikasse sekkuda ja mitte lasta end erakondadel manipuleerida või pettunult käega lüüa.

Herkeli sõnul puudutavad Vabaerakonna programmi põhilised muudatused riigi poliitilist süsteemi ja halduskorraldust. «Ennekõike on nende muudatuste eesmärk taastada riigis poliitiline konkurents, viia võim ja otsustustasand inimestele võimalikult lähedale, see tähendab omavalitsustesse, mis omakorda tähendab olulisi muudatusi riigi tulude jaotuses ja maksubaasis,» ütles ta.

Tema sõnul soovivad uue erakonna loojad tuua elu tagasi Eesti kõikidesse piirkondadesse ning suurendada omavalitsuste võimekust toetada ja edendada inimeste kohapealset majandustegevust ja toimetulekut. Lisaks käsitleb Vabaerakonna programm Herkeli sõnul ettevõtluskeskkonna edendamist, haridust, sotsiaalsüsteemi ja teisi ühiskonnaelu valdkondi.

Vabaerakonna algatajad tutvustavad esmakordselt erakonna programmi 15.–16. augustil Paides peetaval arvamusfestivalil. Festivalil avatakse oma mõttekohvik, kus räägitakse ka, miks vajab Eesti uut erakonda. Arutelule järgneb programmiseminar, mis keskendub erakonna programmile.

Vabaerakonna algatusrühmaga on praeguseks liitunud 540 inimest. Algajatad soovivad erakonna registreerida augusti teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles