Eesti teater Soome festivali fookuses

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Prangel, Priit Võigemast, Eva Klemets ja Marika Vaarik  NO99 etenduses «Suur õgimine»
Margus Prangel, Priit Võigemast, Eva Klemets ja Marika Vaarik NO99 etenduses «Suur õgimine» Foto: Tiit Ojasoo

Eile algas Soomes Põhjamaade suurim teatrifestival «Tampere teatrisuvi» («Tampereen teatterikesä»), mille peakülaline on tänavu Eesti.

Soome publikul on võimalik vaadata NO99 lavastust «Suur õgimine» ja filmi «Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha», R.A.A.A.M.-i lavastust «Tühermaa», Cabaret Rhizome’i «Mutantantsu» ning Soome-Eesti ühistööna sündinud ja 2013. aastal Soome riikliku kultuuripreemia saanud Rakvere teatri etendust «Köök/Keittiö».  Festivali kõrvalprogrammis on lasteetendused teatrilt Piip ja Tuut.

Eesti kultuuriesindaja Soomes, Liisa Ojaveer tõdeb, et kuigi soomlased on oma teatrile lojaalsed, on huvi Eesti etenduskunstide vastu olnud üllatavalt suur. Eilseks olid pea kõikidele etendustele piletid välja müüdud.

Koostöös Eesti Teatri Agentuuriga tutvustatakse festivalil ka uusimat eesti draamat, oma tekste loevad näitekirjanikud Paavo Piik, Martin Algus, Andra Teede ja Andri Luup. Draamaslämmi tarvis on eesti näidendid tõlgitud inglise ja soome keelde. Lisaks draamalugemistele ehitatakse kaheks päevaks üles nn Draamamaa lounge, kus huvilistele jagatakse värskeimat eesti teatriinfot.

Ettevõtmise eesmärk on esmalt tutvustada eesti uuemat draamat ja leida võimalusi nende lavastamiseks nii Soome kui Põhjamaade teatrites.

Eesti teatrit tutvustavad sündmused on pühapäevani kestval festivalil koondatud ühise nime «Case Viro» alla. Lisaks avatakse neljapäeval Tampere linnagaleriis tekstiilikunstnik Anu Raua isikunäitus «Üle mere».

«Case Viro» kulmineerub reedel, 8. augustil Vaiko Epliku ja Eliidi tasuta kontserdiga.

Eesti teatri invasioon Soome on võimalik tänu Eesti riigi toetusele, sponsoritele ja 79 hooandjale, kes portaalis Hooandja kogusid kokku 2750 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles