Soome järvedes leviva kõhuviiruse arvatav põhjustaja on selgunud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe ilm meelitab inimesed randa.
Soe ilm meelitab inimesed randa. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Juuli lõpust on pärast Soome järvedes ujumist haigestunud kummalisse kõhuviirusesse pea tuhat inimest. Oulu järveveest võetud proovist selgus, et vesi sisaldab noro- ja adenoviirust.

Soome terviseamet Valvira käsib neil, kes on juba korra viirusesse haigestunud, hoida veest eemale vähemalt kaks nädalat, kirjutab Yle. Nakkusest tervenenud võivad endiselt levitada viirust, mistõttu peaksid nad randadest eemale hoidma, kinnitas Valvira inspektor Jaana Kilponen. Nii soovitakse viiruse levikut pidurdada.

Kõhuviirusesse on haigestunud tuhat ujujat Oulu, Tampere ja Sipoo piirkondades. Haigestunud kannatavad peamiselt kõhulahtisuse ning sageli ka kõrge palaviku käes. Samuti kogetakse iiveldust ning oksendamist. «Seni on ohvrid olnud noored lapsed, kes ilmselt on mängides vett neelanud,» selgitas Kilponen.

Proovid ei pruugi kõike paljastada

Terviseametnikud võtavad nüüd proove ka teistest randadest, kus on mitmed ujujad haigestunud. Samas on haigusetekitajat Kilponeni sõnul üsna raske järveveest kindlaks määrata.

Tampere veest viiruse jälgi näiteks ei leitud ning ametnike meelest on see ootuspärane, kuna viiruse jäljed hajuvad liikuvas vees. Samas on selles piirkonnas umbes 500 haigestunut. Tesomajärvi, Tohloppijärvi, Kaukajärvi ja Suolijärvi juurde pandi hoiatustahvlid.  

Väljaanne Helsingin Sanomat kirjutab aga, et erinevate piirkondade juhtumid ei pruugi olla üldse omavahel seotud. Haigetelt võetud proovide tulemustest antakse teada reedel. Tampere epidemioloogi Sirpa Räsäneni kinnitusel võisid viirusepuhangu põhjustada erinevate asjaolude kokkulangemine - soojad ilmad on inimesed randa meelitanud, ent seal ei ole hügieeni väga lihtne hoida. Samuti on probleeme randades korra hoidmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles