Autojuht maksab kinni purjus jalakäija tehtud vea

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Suur-Ameerika tänaval Koidu peatuse juures jäi esmaspäeva hilisõhtul auto alla vales kohas üle tee läinud 53-aastane Leon.
Tallinnas Suur-Ameerika tänaval Koidu peatuse juures jäi esmaspäeva hilisõhtul auto alla vales kohas üle tee läinud 53-aastane Leon. Foto: Martin Ilustrumm

Vales kohas üle tee läinud mehele otsa sõitnud Martin imestab, et kindlustus maksab jalakäija ravikulud kinni, aga tema ainus võimalus auto korda saada on jalakäija kohtusse kaevata.

53-aastane Leon läks pimedal tänaval üle tee kohas, kus lähima ülekäigurajani oli vähem kui sada meetrit. Ta oli alkoholijoobes, mõlema näpu otsas taarakott.

Sõiduautot BMW 330XD juhtinud 21-aastase Martini hoog ei olnud õnneks suur, kuigi piisav, et tekitada vigastusi Leonile, kes saadeti Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse.

Martini sõidukil ei olnud kaskokindlustust, mis aitab kahjude korral olenemata süüdlasest. Samas on kaskokindlustus kohustuslik vaid liisinguga autodele.

Vaid liikluskindlustus on kõikidele autodele kohustuslik, aga see hüvitab vaid juhi poolt teistele põhjustatud kahjud. Jalakäijatel loomulikult liikluskindlustust ei ole, mis tähendab seda, et Martinile tekitatud kahjude eest ei maksagi keegi.

Tema ainus võimalus on auto ise korda teha või Leon kohtusse kaevata. Kohtu menetlustoimingud võivad võtta aga kaua aega.

«Miks mina pean pead vaevama, kui mina ei olnud süüdi?» küsib Martin, kelle sõnul oli jalakäija üleni mustas ja teda pimedas näha ei olnud. Esialgsetel politsei andmetel ei olnud Martinil joovet.

Liikluskindlustuse Fondi kahjukäsitluse juhi Toomas Pajo ainus nõuanne kõikidele autojuhtidele on sõidukile sõlmida kaskokindlustus, mille alusel saab kahjusid hüvitada.

See on Martini sõnul aga liiga kallis. Viimane pakkumine, mis talle tehti, oli 1200 eurot aastas.

«Oleneb, kui kalliks auto parandamine läheb, aga arvatavasti kaeban kohtusse edasi,» ütles Martin.

Värvimist vajavad tema sõnul BMW esikapott, stange, vasak tiib ja auto uks. Uks on mõlkis ja peegel katki. Kõik see läheks maksma üle 1200 euro.

Samas ei paistnud Leon Martini sõnul väga jõukas. «Mida ma siis nõuan temalt?»

Liikluskindlustusest teatati Martinile ka, et õnnetuse pärast tõuseb tema riskikoefitsent. Seni maksis ta 440 eurot aastas. Pärast õnnetust aga lisatakse sellele tema sõnul umbes paarkümmend eurot.

«Mina ei ole süüdi, aga maksan veel rohkem ka otsa!» on Martin nördinud.

Liikluskindlustuse andja katab samas Leoni ravikulud põhjendusega, et auto on jalakäijast suurema ohu tekitaja.

Martin: «Autojuht on süüdi igas asjas. Täiesti absurd!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles