Video: esimene naisohvitseride kursus Afganistanis

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Natochanneli värske videolugu räägib esimestest Afganistani naistest, kes osalevad praegu ohvitseride kursusel.


20-nädalasel kursusel, mida korraldavad üheskoos afgaani ja USA instruktorid, osaleb 30 naist. Ning, nagu ütleb Natochanneli reporter Mel Preene, on neist igaühel sõjaväega liitumiseks oma põhjus.

«Ma tahan olla eeskuju. Julgustada teisi tüdrukuid, et ka nemad võivad ühel päeval saada minusugusteks,» ütleb Maryami-nimeline kadett. «Meid peaks olema palju rohkem.»
Teine Maryam aga meenutab, kuidas ta reisis mööda teed Heratist ning oli tunnistajaks Talibani rünnakule Ameerika konvoi vastu. «Toona ei saanud ma midagi teha, sest mul polnud käes midagi,» ütleb ta.

Afgaani naissõjaväelasi koolitav USA kapten Janice Lullen lisab, et osad kursandid pärinevad perekondadest, kellel on olnud probleeme Talibaniga. «Nende abikaasad on tapetud või nende pereliikmeid on selle konflikti käigus tapetud. Nad tahavad olukorda muuta, seepärast on nad sõjaväes,» räägib Ameerika ohvitser.

Kursuse käigus lihvitakse sellel osalejate teadmisi väga erinevates valdkondades – alates juhtimisoskustest ning lõpetades kaardilugemise, esmaabi ja relvade kasutamisega.

«Paljud neist pole enne tulistanud, mistap see on neile esimene kord tulistada. Ja see on pisut hirmutav, ma usun, et igaüks tunneks samamoodi,» räägib USA seersant Darrah Thompson. «Kuid minu arvates läheb neist enamusel päris hästi.»

Praegu teenib Afganistani armees umbes 300 naist. Nad töötavad administratsioonis, meditsiinis, logistikas ja raamatupidamises. Kahe viimase valdkonna vahel saavad valida ka praegused kursandid.

Afganistani ühiskonnas puutuvad naised nende perekonnast jäävate meestega väga vähe kokku. See kursus on Preene'i kinnitusel aga kujundatud ekstra sellisena, et austada kohalikke kultuuritavasid.

«See keskkond on loodud naiste jaoks,» jutustab Afganistani armee major Fahima. «Kõiki aspekte on võetud vastavalt islami ja sõjaväe tavadele arvesse. Siin on turvaline meesteta keskkond.»

Vandeandmise tseremoonial kohtusid kursandid ühe USA kõrgema auastmega naissõjaväelasega. «Me anname nende perekondadele teada, et nii politseis kui sõjaväes teenimine on au,» räägib brigaadikindral Anne MacDonald. «Et süsteem hoolitseb nende õdede, tütarde ja naiste eest. Et nad on turvalises kohas ning neil on võimalik anda panus Afganistani rahu ja stabiilsuse toomisse.»

«Kui Jumal annab, siis me tõestame, et me suudame seda teha. Selleks me oleme siin,» lausub Khatera-nimeline kadett. «Alternatiiv oleks istuda vaikselt pearätik või burka peas kodus ning mitte siin olla.»

«See pole aeg, kus tuleks arutada, kas see on meeste või naiste töö. See on aeg, kus igaüks peaks töötama teiste kõrval,» märgib kadet Surya. «See on aeg luua ilus, turvaline ja rahulik riik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles