Kiiev kutsus Prantsusmaad üles Mistralite müüki katkestama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Mistral-tüüpi dessantlaevast Sevastopol Prantsusmaal Saint-Nazaire'i laevatehases.
Osa Mistral-tüüpi dessantlaevast Sevastopol Prantsusmaal Saint-Nazaire'i laevatehases. Foto: SCANPIX

Ukraina kutsus Prantsusmaad üles kahe Mistral-klassi helikopterikandja müüki Venemaale katkestama, teatasid võimud eile.

«Me soovime tungivalt, et Mistrali-lepingu jõustamine katkestataks. Kõik juriidilised alused on selleks olemas,» ütles Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Vassõl Zvarõtš.

Mistrali lepingu võib katkestada kooskõlas Euroopa Nõukogu relvaekspordi reeglistiku artikliga 2, mis võeti vastu 8. detsembril 2008, ütles Zvarõtš.

«Mistralite üleandmine Venemaale tähendaks uute ohtude võimaldamist Musta mere piirkonnas ning terves Euro-Atlandi kogukonnas. See oleks... heakskiit Venemaale rikkuda rahvusvahelist õigust,» ütles ta.

Pariisi ning Moskva sõlmitud lepingu järgi antakse kaks Mistrali-klassi helikopterikandjat Venemaale üle 2014. aastal. Samuti on Venemaal õigus ehitada kaks sama tüüpi helikopterikandjat oma laevatehastes.

Mitteametlikel andmetel maksab ühe Mistrali ehitamine umbes 600 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles