Ušackas: Vene-ELi suhted on ilmselt ajaloo halvimas seisus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ja Venemaa suhted on ilmselt ajaloo halvimas seisus, ütles EL-i esinduse juht Venemaal Vygaudas Ušackas neljapäeval usutluses BNSile.

«Osalejana jõupingutustes säilitada ja arendada EL-i ja Venemaa suhteid kahetsen asjaolu, et suhted on ilmselt ajaloo halvimas seisus. See on tõsine signaal Vene juhtkonnale ja meile,» ütles ELi diplomaat.

Venemaa otsus keelustada toidukaupade import lääneriikidest, seal hulgas Euroopa Liidust, mõjutab esmajärjekorras vene rahvast ning õõnestab usaldust riigi kui kaubanduspartneri vastu, leiab Ušackas.

Tema sõnul ei ole Vene ametiisikud temaga impordikeelust rääkinud ning vestlused leiavad aset reedel.

Ušackas kinnitas, et EL kaalub Vene sanktsioonide tõttu pöördumist Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) poole. «Me kavatseme astuda õiguslikke samme oma tootjate kaitseks, nagu EL kui tsiviliseeritud organisatsioon, mis austab seaduse ülimuslikkust ning täidab oma rahvusvahelisi kohustusi, on alati teinud.»

Vene juhtkonna otsus on tema meelest poliitiliselt motiveeritud. «On väga selge, et Venemaa sanktsioonid EL-i vastu karistavad esmajärjekorras Vene kodanikke ja tarbijaid, eriti kuna ligi 40 protsenti Venemaa imporditavast toidust tuleb EList,» sõnas Ušackas.

Sanktsioonide näol on tegemist "usalduse puudumise" tagajärjega ELi ja Venemaa vahel, nentis diplomaat. «Usaldust on kahjustanud ebaseaduslik tegevus, nagu Krimmi annekteerimine ning Ida-Ukraina destabiliseerimine,» sõnas ta.

Ušackase sõnul on ELi jaoks tähtis näha Venemaas partnerit, millega Brüssel saaks teha koostööd olukorra stabiliseerimisel Ida-Ukrainas ning Genfi kohtumisel kokku lepitu rakendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles