Eesti õppurite huvi tehnikaerialade vastu on oodatust väiksem

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli tudeng.
Tallinna Tehnikaülikooli tudeng. Foto: Margus Ansu

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teatel on välisüliõpilaste huvi kooli vastu aastaga suurenenud 50 protsenti, ent Eesti õppurite huvi tehnikaerialade vastu on bakalaureuseõppes oodatust mõnevõrra väiksem.

TTÜ õppeprorektori Jakob Kübarsepa kinnitusel on koolis populaarseid erialasid nii tehnika-, loodus- kui sotsiaalteaduste valdkonnas. Enim soovitakse õppida arhitektuuri, logistikat, toidutehnikat ja tootearendust, geenitehnoloogiat rakenduskeemiat ja biotehnoloogiat ning integreeritud tehnoloogiaid.

Rakenduskõrghariduse tehnikaerialadest oli noortel suurim huvi masinaehitustehnoloogia, rakendusinfotehnoloogia ning energiatehnika erialade vastu. Sotsiaalteaduste valdkonnas olid väga populaarsed majandusega seotud erialad, kinnitas Kübarsepp.

«Hoolimata tööturu suurest nõudlusest erinevate erialade inseneride järgi, jäid mitmel tehnikaerialal osa tasuta õppekohti täitmata. Selles osas ei erine käesoleva aasta vastuvõtt eelnenud aastate omast,» nentis Kübarsepp. Põhjuseks on tema arvates noorte vähene teadlikkus erialadest ja karjäärivõimalustest tööturul, samuti sellest, et käesolevast aastast on TTÜs arvukalt tehnika ja IT-valdkonda kuuluvaid erialasid kõrghariduse kahel astmel (kokku 33), kus õppijad saavad taotleda erialastipendiumi 160 eurot kuus.

Enam on täitmata tasuta õppekohti sellistel klassikalistel insenerierialadel nagu puidu- ja tekstiilitehnoloogia, tootearendus ja tootmistehnika, arvutisüsteemid. Vabu õppekohti on samuti ingliskeelsetel tasulistel sotsiaalteaduslikel õppekavadel.

Samas on välismaalt TTÜsse õppima tulla soovijate arv märkimisväärselt kasvanud – taotlusi on peaaegu poole enam kui mullu. Kokku loodab TTÜ vastu võtta vähemalt 400 uut välisüliõpilast, mis on umbes 20 protsenti rohkem kui eelmisel aastal ja moodustab vastuvõtust tervikuna enam kui 10 protsenti.

11.-13. augustini kestab TTÜs täiendav vastuvõtt erialadele, kus pärast põhivastuvõttu on veel vabu õppekohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles