Ajaleht: Peterburi elanikud hakkavad igatsema Soome või järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio piimatooted (esiplaanil kodujuust) Moskva ühe toidupoes.
Valio piimatooted (esiplaanil kodujuust) Moskva ühe toidupoes. Foto: SCANPIX

Peterburi elanikud hakkavad tundma igatsust Soomes toodetava või järele, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Neevalinna keskklassi hulgas populaarse restorani Teplo kokad peavad menüü põhjalikult üle vaatama, kuna parmesan, gorgonzola ja Parma sink on vaid üksikud näited toodetest, mida siseveokeelu tõttu enam kasutada ei saa.

«Meie tarnijate tagavaradest piisab enam kui nädalaks. Enne nende lõppemist me oma menüüd ei muuda ja hoiame toimuval silma peal,» rääkis restorani direktor Jegor Bõtškov.

Paljud linnaelanikud polnud kuulnudki, et valitsus keelas ära kaupade sisseveo läänest. Esimeseks reaktsiooniks oli umbusk ja kohe pärast seda tekkis küsimus, kas eraisik võib tuua toiduaineid Soomest Venemaale või mitte.

Kiira Prusova hingas jaatavat vastust kuuldes kergendatult. Teplos putru ja omletti söönud  koduperenaiste sõpruskond käib Soomes tihti toitu ostmas. «Ostame piima, liha ja Soomes kasvatatud kartuleid ning peeti. Kvaliteetseid Vene tooteid tuleb kaua otsida,» ütles Prusova.

Naise poliitilisi tõekspidamisi pole kaupade sisseveokeeld veel mõjutanud. «Ma pigem toetan Putini poliitikat, kui olen selle vastu,» tunnistas ta. «Keskendun kodule ja laste kasvatamisele, mitte poliitikale. Seni pole Putin takistanud lastega peredel Venemaal hästi elamast.»

Samas einestanud laevaehitusinsener Andrei Kruglov suhtub valitsuse otsusesse positiivselt. «Olen keelu poolt, sest Vene toodetel on parem maitse ja need on kvaliteetsemad kui importkaup. Vene toidukaupu ei töödelda nii palju,» rääkis ta.

Kruglov aga võpatas, kui kuulis, et ka Valio piimatoodetest tuleb edaspidi suu puhtaks pühkida. «Soomes valmistatud kvaliteetset võid hakkan küll taga igatsema,» tunnistas ta.

Peterburi turul importpuuvilju ja –marju müüv Tatjana Burtseva hakkab tundma puudust  Soome piimatoodetest, samas on ta sisseveokeelu poolt. «Olen keeluga väga rahul, nii vabaneme geneetiliselt muundatud köögiviljadest. Meie oma tooted pääsevad nüüd suurele turule, varem polnud see võimalik.»  

Jutud võimalikust hinnatõusust Burtsevale muret ei valmista. «Need võivad lühiajaliselt tõusta, kuid siis olukord tasakaalustub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles