Piirivalve sai eile kolm valeteadet merehädalistest

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased raketid
Punased raketid Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kuressaare merevalvekeskus sai eile kolm teadet oranžika või punase raketi kohta merealal, mis on rahvusvaheline märguanne hädaolukorrast, piirivalve ei leidnud ühelgi juhul hädasolijat.

Merevalvekeskus sai kolm teadet taevasse lastud signaalrakettide kohta lühikese ajavahemikus jooksul, kell 23.50–23.52, teatas Lääne prefektuur.

Esimene teade tuli selle kohta, et raketti nähti Hiiumaa ja Saaremaa vahelisel merealal Sõru ja Triigi sadama vahel. Radar merealal liiklust ei täheldanud ning kedagi ei avastanud ka piirkonda kontrollinud piirivalvelaeva meeskond. Piirivalvurid lõpetasid otsingud täna öösel kell 3.20.

Teine teade raketi kohta tuli Läänemaa ja Hiiumaa vaheliselt merealalt Osmussaare ja Tahkuna vahel. Radar ei täheldanud ka sealsel merealal liiklust. Piirivalvurid kontrollisid lennusalga lennuki ja Kärdla kordoni mootorpaadiga olukorda, kell 3.35 otsingud lõpetati, kedagi merel ei avastatud.

Kolmas teade tuli merevalvekeskusele raketist Läänemaa ja Hiiumaa vahelisel merealal Rohuküla ja Heltermaa vahel. Radar ka selle piirkonna merealal liiklust ei täheldanud. Ala kontrolliti piirivalvekaatriga, otsingud lõpetati kell 2.30, samuti kedagi leidmata.

Merevalvekeskuse töötajad panevad kõigile südamele, et vastutustundetu punase raketi kasutamine ja sellele järgnev otsingutegevus võib pikendada abi saabumise aega tõelise abivajajani.

Punast värvi raketid, lastuna veekogult või veekogu vahetust lähedusest, on  rahvusvaheline  märguanne hädaolukorrast. Punane langevarjuga rakett lendab 300 meetri kõrgusele, nähtavuskaugus on  kuni 40 kilomeetrit ja  põleb  40 sekundit – seega on pika aja jooksul päris kaugele nähtav ja annab teada, et keegi vajab abi. Sellise raketi kasutamine muuks otstarbeks kui hädasignaaliks on  vastavalt piirirežiimi eeskirjale territoriaal- ja sisemerega ning Peipsi järve, Lämmijärve ja Pihkva järvega külgnevates valdades keelatud ning toob endaga kaasa karistuse.

Karistusseadustiku järgi võib punase signaalraketi ebaseadusliku laskmise eest karistada kuni 400-eurose trahvi või arestiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles