Vang nõuab valimistest kõrvale jäämise pärast suurt hüvitist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna vanglas karistust kandev mees pöördus Euroopa Parlamendi valimiste järel Tallinna halduskohtusse, kus nõuab 5000-eurost moraalse kahju hüvitist, sest ei saanud valimistel hääletada.

Euroopa Parlamendi valimiste seaduse kohaselt ei saa valimistel hääletada valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistatud, aga ka kuriteos süüdi mõistetud ja vanglakaristust kandvad inimesed.

Seadusega pole rahul Tallinna halduskohtusse pöördunud Andrei Dolmatov, kelle hinnangul tuleks vastav säte tunnistada Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooniga vastuolus olevaks ja kehtetuks. Samuti soovib mees, et kohus mõistaks talle hääletamisest kõrvale jäämise pärast 5000-eurose mittevaralise kahju hüvitise.

Mees pöördus juba märtsi lõpus vabariigi valimiskomisjoni poole palvega kanda ta valijate nimekirja, kuid komisjon seda valimisseadusele viidates ei teinud.

Kohtus kuriteos süüdi mõistetud ja vanglakaristust kandvad inimesed ei saa Eestis hääletamisest osa võtta ka riigikogu ja kohalike volikogude valimistel. Riigikogu on vangide valimisõiguse absoluutse keelu leevendamist küll korduvalt arutanud, kuid ei ole leidnud selleks seni piisavat poliitilist tahet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles