Memento Mare mälestab viimast korda suurelt Estonia hukku

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia huku mälestusmärk Tallinnas.
Estonia huku mälestusmärk Tallinnas. Foto: Raigo Pajula / Scanpix

Parvlaeval Estonia hukkunute lähedasi ühendav Memento Mare mälestab tänavu septembri lõpus,  laevakatastroofi 20. aastapäeval, viimast korda suuremal moel seda traagilist sündmust.

Memento Mare liikmed leiavad, et kuna laevahukust on kulunud juba palju aega ja see on jäänud ajalukku, siis on aeg leida lepitus, vabaneda leinast ja murest ning leida hingerahu.

Estonia huku 20. aastapäeval toimub kolm suuremat mälestusüritust, ütles Memento Mare juhatuse liige Märt Raudsepp.

27. septembril kell 17 ehk laeva sadamast väljumise kellaajal algab Tallinnas Jaani kirikus kontsert, millel astuvad orkestri ja saateansambli saatel üles mitmed tuntud Eesti solistid.

Kontserdi osi raamistab Arsise kellade ansambli lugu hingekelladest. Kontserdi eri osade vahel kõlab üks ja sama pala Arsise esituses. Kontserdi osade vahel jagab praost Jaan Tammsalu oma mõtisklusi.

Tallinnas Rannamäe teel Estonial hukkunute mälestusmärgi juures algab 27. septembril kell 19 kontsert ning heli- ja valgusinstallatsioon, mis kestab täpselt nii kaua kui kestis laeva viimane teekond ehk kella 1.33ni.

Kontserdil esitavad Tiit Kikase muusikat Reigo Ahven ja Tiit Kikas. Iga hukkunu mälestuseks on võimalik väljale asetada helendav pulk.

Päev hiljem, 28. septembri keskpäeval toimub Estonia mälestusmärgi juures mälestusteenistus ja pärgade paneku tseremoonia.

Estonia huku aastapäeva mälestusürituste eelarve on kokku ligi 15 000 eurot, mille Memento Mare loodab katta riigi, eraettevõtete ja eraisikute abiga.

Tallinnast Stockholmi teel olnud parvlaev Estonia hukkus 1994. aasta 28. septembri öösel Utö saare lähedal. 989 pardal olnud inimesest pääses 137 ning hukkus 852 inimest.

Eestis on püstitatud mälestusmärgid Estonial hukkunutele Tallinnas Paksu Margareeta juures, Hiiumaal Tahkuna poolsaarel Tahkuna neemel ning Saaremaal Mustjala vallas Ninase poolsaarel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles