Paet: Ida-Ukraina elanikud kannatavad ka inimröövide ja väljapressimiste käes

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Reuters

Välisminister Urmas Paeti sõnul annab ÜRO vastavaldatud raport inimõiguste olukorrast Ida-Ukrainas ränga ülevaate konflikti ulatusest ja järsult halvenenud inimõiguste olukorrast, näiteks elavad sealsed inimesed pidevas hirmuõhkkonnas ning levinud on nii inimröövid, piinamised, lunaraha nõudmised kui muud inimõiguste rikkumised.

ÜRO ja Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on alates aprillist kuni tänaseni Ida-Ukrainas hukkunud 1543 inimest ning vähemalt 4396 inimest on saanud vigastada. Augusti alguse seisuga on niinimetatud separatistide kontrollitud alal teadmata kadunud 465 inimest, teatas välisministeerium.

ÜRO raport kinnitab ministeeriumi teatel, et separatistide relvastatud grupeeringute juhid on Venemaa kodanikud. «Ka Venemaa katseid viia Ukraina territooriumile oma niinimetatud rahuvalvajaid saab käsitleda otsese sõjalise invasioonina,» lausus Paet, kelle sõnul saab konfliktile olla vaid üks ehk poliitiline lahendus, mille eelduseks on Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse austamine.

ÜRO raport toob esile relvastatud grupeeringute professionaalsuse märgatava kasvu nii treenituse kui raskerelvastuse osas. Samuti on raportis kirjas, et inimõiguste olukord relvastatud grupeeringute kontrolli all oleval territooriumil on jätkuvalt halvenemas.

Ka Venemaa katseid viia Ukraina territooriumile oma niinimetatud rahuvalvajaid saab käsitleda otsese sõjalise invasioonina.

Eesti välisministri sõnul elavad inimesed pidevas hirmuõhkkonnas ning levinud on nii inimröövid, piinamised, lunaraha nõudmised kui muud inimõiguste rikkumised. Alates aprillist on relvastatud grupeeringud röövinud 924 inimest peamiselt lunaraha väljapressimise, aga ka sunnitöö eesmärgil.

Raport toob positiivsena esile, et Ukraina vägede tagasivallutatud piirkondades on nii mõnedki pantvangid vabastatud ning samuti on osad sisepagulased saanud naasta oma kodudesse.

Erilise tähelepanu alla seab raport laste olukorra kriisipiirkonnas, kuna vaatamata korduvatele katsetele lapsi evakueerida on endiselt ligikaudu 300 last relvastatud grupeeringute kontrolli all oleval territooriumil lastekodudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles