Türgis algasid presidendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: Reuters/ScanPix

Türgis algasid pühapäeval ajaloo esimesed presidendi otsevalimised, mis eeldatavasti toovad riigipea kohale peaminister Recep Tayyip Erdoğani.

Kell 8 hommikul avati 165 000 jaoskonda, mis suletakse kohaliku aja järgi kell 17.00 (Eesti aeg sama).

Erdoğanil on kaks vastaskandidaati: endine Islamikoostöö Organistatsiooni (OIC) juht Ekmeleddin İhsanoğlu ja kurdi vähemuse esindaja Selahattin Demirtaş.

Erdoğan on võidus veendunud ja on lubanud presidendivõimu riigis suurendada. Tema vastased kardavad, et Türgist võib saada autokraatlik riik.

Praegune peaminister on tõsiusklik moslem, islamijuurtega Õigluse ja Arengu Partei (AKP) juht, kes on võimul olnud juba alates 2003. aastast. Tema ametiaega iseloomustavad suurejoonelised projektid riigi moderniseerimiseks, samal ajal aga järkjärguline islamiseerimine ja kodanikuõiguste kärpimine.

Türgi valib presidendi otse esimest korda, seni on riigipea valinud parlament ja see ametikoht on olnud suuresti tseremoniaalne.

Erdoğan, kellele meeldib, kui teda «sultaniks» kutsutakse, ei varja soovi riigipeale rohkem tegelikku võimu anda. Tema erakond AKP on lubanud viia läbi põhiseadusmuudatuse, mis annaks praeguse parlamentaarse demokraatia asemel presidendile Prantsuse riigipeaga võrreldava võimu.

Vastased süüdistavad Erdoğani katsetes taganeda ilmaliku Türgi vabariigi rajaja Mustafa Kemal Atatürki põhimõtetest, mille aluseks on usu ja poliitika range lahushoidmine.

Arvamusküsitluste põhjal kogub Erdoğan vähese vaevaga 50 protsenti häältest, mis on vajalik võiduks esimeses voorus, ja saab Ankara Çankaya presidendipalee oma valdusse.

Paljud mitteusklikud türklased põlgavad Erdoğani sügavalt, aga usku au sees pidava konservatiivse keskklassi valijaskonnas on tema toetus tohutu. Need valijad Türgi keskosast ja Istanbuli vaesematest linnaosadest on näinud elu paranemist Erdoğani ametiaja jooksul ja pooldavad teda jäägitult.

«10. augustil kirjutame me uue Türgi ajalugu,» kuulutas Erdoğani ühel viimastest valimismiitingutest Ankaras kümnetele tuhandetele toetajatele.

Türgi 76 miljonist elanikust on hääleõigus umbes 53 miljonil.

Valimistulemused on lubatud kiiresti teatavaks teha ja paljude arvates on Erdoğanil kavas juba keskööl AKP Ankara peakorteri rõdult võidukõne pidada.

Võidu korral võtab ta augusti lõpus praeguselt riigipealt Abdullah Gülilt ameti üle.

Pärast seda jääb põhiküsimuseks, kellest saab uus peaminister. Ühe võimaliku kandidaadina on nimetatud välisminister Ahmet Davutoğlut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles