Eesmaa: vaid ettevõtjate kriisiplaanidele loota ei saa

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa.
Enn Eesmaa. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni ja Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa leiab, et Venemaa kehtestatud sanktsioonide tõttu peab ka Eesti valitsus tõsisemalt reageerima, et ettevõtjaid võimalike raskuste korral toetada, ning mitte jääma lootma ettevõtete endi kriisiplaanidele.

Eesmaa sõnul ei tulnud sanktsioonide kehtestamine suure üllatusena, sest olukorra pingelisust arvestades oli midagi sellelaadset oodata. «Küllap aga lootsid paljud Venemaale eksportivad ettevõtjad, et sanktsioonid ei tule nii karmid,» ütles Eesmaa Keskerakonna pressiesindaja teatel.

Tema sõnul peab Eesti valitsus võtma Venemaa impordikeeldu täie tõsidusega, sest paratamatult saab majandus selle tõttu tagasilöögi ning Eesti ettevõtjate hakkamasaamine muutub keerukamaks. «Kindlasti pole õige lihtsalt loota, et ettevõtjatel on oma kriisiplaanid ning valitsus ei pea olukorrale reageerima,» ütles ta.

Eesmaa viitas hinnangutele, mille kohaselt võib sanktsioonide mõju ulatuda umbes 75 miljoni euroni. «Arvestama peame ka sellega, et Euroopa turu olukord muutub oluliselt, kuna ka kõigil teistel Euroopa Liidu riikidel pole võimalik Venemaale eksportida. Niisiis võib tulla ekspordi tagasilööke ka Euroopa Liidu siseselt, sest toodangut on turul tavalisest oluliselt rohkem. Samas võiks muidugi praegu olla see koht, kus toimib Euroopa Liidu solidaarsus,» rääkis ta.

Eesmaa hinnangul peaks valitsus suhtlema märksa aktiivsemalt toidutootjate ja põllumajandusorganisatsioonidega ning otsima lahendusi, kuidas ettevõtjad kõige vähem kannataksid. Lisaks ümarlauale, mis arutab kriisi leevendamist, kuluks tema sõnul ära riigi tasemel kontaktide vahendamine, et leida uusi eksporditurgusid väljaspool Euroopa Liitu ja Venemaad.

«Eesti toidutoodang on väga kvaliteetne ja konkurentsivõimeline, kuid tootjatele ja töötlejatele tuleb pakkuda turgude leidmisel abi, et tagasilööke vähendada,» lausus Eesmaa.

Vene Föderatsiooni peaminister Dmitri Medvedev teatas neljapäeval, et Moskva kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja aedviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele, mis pärinevad Euroopa Liidust, USAst, Austraaliast, Kanadast ja Norrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles